Verbanning kleine euromuntjes in Waregem uitgesteld

Het Unizo-proefproject waarbij de betaling met de kleine één en twee eurocentjes in Waregem wordt gebannen, zal de vooropgestelde streefdatum van 1 maart niet halen. De start wordt uitgesteld doordat consumentenorganisatie Test-Aankoop mee als partner wil stappen in het project.

Belga

Test-Aankoop wil, voordat ze het licht op groen zetten, eerst nog een bevraging houden onder zeshonderd van hun leden en ook aan tafel zitten met de Nederlandse Consumentenbond. Unizo hoopt om tegen de tweede helft van 2008 het project in Waregem te kunnen lanceren.

Het project dat in het Nederlandse Woerden al veel bijval kende, wordt voor het eerst toegepast in Vlaanderen. Unizo koos Waregem uit als teststad omdat het vorig jaar onder andere verkozen werd tot eenvoudigste gemeente van Vlaanderen. Het project kent een proefperiode van zes maanden en zal maandelijks worden geëvalueerd. Als het een positieve evaluatie kent, wordt het initiatief hoogstwaarschijnlijk nationaal overgenomen.

Bedoeling van het project is om de eindafrekening van contante betalingen af te ronden en niet op de producten afzonderlijk. Bedragen die eindigen op 1, 2, 8 en 9 cent worden naar 0 afgerond. Bedragen die eindigen op 3, 4, 6 en 7 cent worden naar 5 cent afgerond. Voor wie elektronisch betaalt, wordt het exacte bedrag aangerekend. Ook consumenten die gepast kunnen betalen met eurocentjes, kunnen dat blijven doen.