Van Hese 5 jaar, Goris 5 jaar uitstel, De Corte 2 jaar

Het Gentse hof van assisen heeft de 47-jarige Walter Van Hese veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord op zijn ex-vrouw Greta De Buele. Kristof Goris (35) kreeg 5 jaar met uitstel opgelegd. Stefaan De Corte (32) werd veroordeeld tot 2 jaar opsluiting.

Belga

Het hof oordeelde dat de redelijke termijn overschreden werd, waardoor er lagere straffen dan het wettelijke minimum konden worden opgelegd. Het hof en de jury hadden twee uur en veertig minuten nodig om zich uit te spreken over de strafmaat.

De feiten hadden op 29 augustus 1999 plaats aan de woning van het slachtoffer in de Heimolenstraat in Sint-Niklaas. Kristof Goris en Stefaan De Corte lokten de vrouw naar de tuin en besprongen haar. Ze probeerden de vrouw pillen rohypnol te doen slikken. De vrouw verweerde zich echter, zodat de twee daders moesten vluchten.

Volgens Goris en De Corte gaf Van Hese hen de opdracht om zijn vrouw om te brengen voor een bedrag van 12.500 euro. Voor het hof van assisen bevestigden ze die verklaringen. De twee zouden het op een ongeval of een zelfmoord doen lijken, door te vrouw te verdoven en het lichaam achter te laten in het overdekte zwembad in de tuin.

Walter Van Hese ontkende aanvankelijk iets met de zaak te maken te hebben. Na een confrontatie met Goris legde hij echter volledige bekentenissen af. Enkele weken later trok hij de bekentenissen weer is, en beweerde hij dat zijn vrouw alleen een pandoering mocht krijgen.

Het openbaar ministerie had 10 jaar cel gevorderd tegen Goris en De Corte, en 12 jaar tegen Van Hese. Het hof oordeelde echter dat de redelijke termijn overschreden werd. "De aanzienlijke vertraging in de eindbeoordeling rechtvaardigt dat er een straf opgelegd wordt die lager is dan het wettelijke minimum", zei voorzitter Koen Defoort. De minimumstraf voor poging tot moord is drie jaar gevangenis, maar De Corte kreeg 2 jaar opgelegd. Goris werd veroordeeld tot 5 jaar cel, maar de straf werd met uitstel toegekend, behalve de 15 maanden die hij al in voorhechtenis zat.

Het hof haalde ook verschillende verzachtende omstandigheden voor elk van de drie beschuldigden. De openbare aanklager vroeg na het arrest de onmiddellijke aanhouding van Van Hese en De Corte, maar daar ging het hof niet op in.

"Er valt niet te vrezen dat ze zich zullen onttrekken aan de uitvoering van hun straf", motiveerde de assisenvoorzitter. Ten slotte sprak Defoort tegen Van Hese, Goris en De Corte: "U beseft dat we u nog een kans hebben willen geven."