“Danijela mist al een halfjaar haar mama”

Danijela Cikarvic is nog maar elf, maar al zeven maanden in haar nog jonge leven zit ze zonder moeder. Door een administratieve fout. Een beetje Kafka, met zware gevolgen. De leerlingen van de Tongerse Sint-Lutgartschool demonstreerden gisteren om aandacht te vragen voor ‘hun’ Danijela.

De speelplaats van de Tongerse vrije basisschool loopt na het belsignaal helemaal vol. Spandoeken worden bovengehaald. Sterke emoties hebben wel vaker de neiging om op een witte doek te belanden.

‘Roemenië, geef Danijela haar mama terug!’ luidt de oproep. Het meisje, sinds september vorig jaar op school, moet het al meer dan een halfjaar stellen zonder haar moeder Liliana Costin. Haar Servische vader is wel nog bij haar. Het gezin vluchtte in 2002 naar ons land, omdat de vader zijn legerdienst weigerde in Servië.

Machteloos

“Bij het huwelijk werd het paspoort van de moeder achtergehouden”, zegt directeur Edwin Vrancken. “Danijela’s moeder kreeg van de ambassade een visum met de belofte dat ze haar paspoort in Roemenië mocht gaan ophalen. Op 22 juli vorig jaar vertrok ze. Maar door de administratieve rompslomp mag de moeder nu Roemenië niet meer uit.”

“We staan een beetje machteloos in deze situatie. Maar via deze demonstratie willen we toch de aandacht vestigen op deze zaak. Danijela zou zo graag haar moeder nog eens vastpakken.”

Buitenlandse Zaken belooft intussen het dossier van Danijela en haar moeder te onderzoeken.

WB


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio