“Rotonde op gevaarlijk punt Halveweg niet veilig”

Het Zonhovense schepencollege vindt de rotonde op de gewestweg N72 niet veilig. De rotonde is onlangs aangelegd op het gevaarlijke punt Halveweg-Vogelsancklaan-Hortstraat. Zonhoven wil dat Wegen en Verkeer de rotonde en de fietsoversteekplaats een beetje verderop verbetert.

Zo ligt er aan de binnenkant van de rotonde een zogenaamde overrijdbare ‘platte band’ uit beton, waardoor de verlichte signalisatie aan de binnenzijde van de rotonde stukgereden wordt. Daardoor moest die signalisatie al een keer vervangen worden.

“Zelfs het verkeersbord is niet meer zichtbaar voor het verkeer dat van de Halveweg komt, omdat vrachtwagens het bord raken als ze de ‘platte band’ overrijden”, zegt burgemeester Johny De Raeve. “Daarom vragen we dat er een niet-overrijdbare band komt, zoals op andere rotondes op dezelfde weg verderop, op het grondgebied van Heusden-Zolder. Dan wordt spoorvorming aan de binnenkant van de rotonde verhinderd, en hoeven we de signalisatie niet om de haverklap te vervangen.”

Fietspoort

“Ook de fietspoort van de fietsoversteekplaats ter hoogte van de Nachtegalenstraat – een beetje verderop – is niet veilig, want ze is bijzonder slecht verlicht.” De oversteekplaats is op hetzelfde ogenblik van de werkzaamheden aan de rotonde aangelegd. De verkeerssituatie werd als een ‘gevaarlijk punt’ geselecteerd, en kreeg daarom prioriteit.

“We achten de kans groot dat de fietspoort ’s nachts wordt aangereden, wat trouwens enkele weken geleden al gebeurd is”, zegt de burgemeester. Het college heeft zijn opmerkingen op papier gezet en naar de administratie Wegen en Verkeer gestuurd.

Wegen en Verkeer kon gisteren geen reactie geven en verwees door naar het betrokken studiebureau. “We hebben nog geen brief gekregen van de gemeente. We zullen dit eerst bespreken en onderzoeken en te gepasten tijde reageren.”

Willy VANDAEL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio