Stadsdiensten verhuizen van Neeroeteren naar Maaseik

Op de Maaseikse gemeenteraad zorgde een toegevoegd agendapunt van de sp.a-oppositie voor de nodige animo. Sp.a wil de diensten Bevolking en Burgerlijke Stand absoluut in het gemeentehuis van Neeroeteren behouden.

De CD&V- en VLD-meerderheid daarentegen wil de diensten in de loop van dit jaar naar het administratief centrum in Maaseik overbrengen.

“Neeroeteren en Opoeteren tellen samen 12.000 inwoners”, zegt sp.a-raadslid Vermassen. “Het merendeel van de inwoners van de fusie Maaseik woont in het Oeterdal. Die mensen hebben recht op een goed bereikbare dienstverlening. Het schepencollege beslist nu dat deze dienstverlening in het gemeentehuis van Neeroeteren afgeschaft wordt. Al die mensen moeten zich voortaan met de wagen verplaatsen naar het centrum van Maaseik, waar het zo al moeilijk is om te parkeren. Bovendien gaat het gemeentehuis van Neeroeteren zijn uitstraling verliezen.”

“Tweedehandsburgers”

Vermassen haalde tijdens zijn toespraak de fusieperikelen van dertig jaar geleden opnieuw boven. “Enkele maanden geleden sloot De Post haar kantoor in Neeroeteren. Toen vond de meerderheid dat dit gemeld moest worden tijdens de raad. Nu ontneemt die meerderheid de bevolking van Neer- en Opoeteren zélf een belangrijke dienst maar meldt ze dit niet eens aan de raad”, foeterde Vermassen die vond dat de meerderheid de burgers van Neeroeteren en Opoeteren degradeerde tot tweedehandsburgers.

Die uitspraak stootte op verzet van de CD&V-raadsleden Ignoul en Daniëls: “Deze uitspraak is misplaatst. Toen u burgemeester was, heeft u zelf diensten overgeheveld naar Maaseik,” richtte raadslid Ignoul zich tot Vermassen. Burgemeester Creemers riep de discussie daarop een halt toe. Het agendapunt werd uiteindelijk meerderheid tegen minderheid afgevoerd.

Infocampagne

“Er zijn weinig gemeenten in Limburg waar er drie burgerlijke standen zijn. Onze dienstverlening is zeer breed. Er zijn gemeentelijke postbussen waar bewoners met vragen en documenten terecht kunnen, er is een e-loket en indien nodig brengt de ambtenaar de nodige dossiers aan huis. We willen de dienst Bevolking centraliseren en zo besparen. We starten binnenkort een infocampagne en bieden één uur gratis parkeertijd aan in de ondergrondse parking Kloosterbempden. De vrijgekomen ruimte in het gemeentehuis van Neeroeteren zal ingenomen worden door de milieudienst die nood aan ruimte heeft. Het gemeentehuis van Neeroeteren zal zijn gezicht zeker niet verliezen”, besloot burgemeesters Creemers.

Mark DREESEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio