Wandelaars oog in oog met everzwijnen

Een groep van het Martine van Campinstituut in Diest kwam woensdag tijdens een wandeling in het bos op de grens van Tessenderlo en Averbode vier everzwijnen tegen.

“Ik had nochtans gezegd dat er everzwijnen waren gesignaleerd”, vertelt opvoeder Ronny Daems. “Maar de mannen dachten dat het om een grap ging. Tot er zich eentje hardop afvroeg wat daar uit de bossen kwam gelopen. Toen we die richting uitkeken, zagen we een voor een de evers uit de struiken komen.”

De wandelaars wisten niet goed wat te denken. “De dieren hadden duidelijk geen schrik van ons. Ze wroetten in de grond terwijl ze recht op ons afkwamen. Als we eten bij hadden gehad, zouden ze uit de hand hebben gegeten. Ik heb op mijn gemak met mijn gsm een aantal foto’s kunnen maken voor ze opnieuw in het bos verdwenen. Dat kunnen geen wilde everzwijnen zijn.” Volgens de opvoeder waren zijn gasten erg onder de indruk.

Voor Rudi Oyen van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder staat het vast dat ook deze everzwijnen zijn uitgezet. “Nu is het aan de overheid om deze broeihaard meteen uit te roeien. Anders gaat de situatie net zo escaleren als in Beringen en omstreken.”

Oyen benadrukt nog eens dat een confrontatie met de everzwijnen niet zonder risico is. “Over enkele weken worden de biggen geboren. Als de zeugen dan mensen tegenkomen, dicteert hun moederinstinct om aan te vallen. Dat kan zeer gevaarlijk zijn.”

MM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio