“Een trainer moet mystiek zijn”

Het zou een leuke quizvraag zijn: wie was de jongste bondscoach ooit? Tip: het is een Belg. Geen idee? Antwoord: Jan Van Winckel. De huidige assistent-coach van Club Brugge was twee jaar geleden, op zijn 31ste (!), bondscoach van... Swaziland.

Eerder was Van Winckel, die nu in Klein-Gelmen woont, aan de slag in Amerika, Saudi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. “Noem me dus gerust een wereldburger”, zegt hij.

Van Winckel was amper 20 jaar toen hij zijn eerste stappen in het trainersvak zette. “Eerder toevallig”, vertelt Jan. “Ik speelde bij Stade Leuven. Trainer Leon Nollet vroeg me om hem twee weken te helpen als assistent. Maar die twee weken werden zes jaar (lacht).”

Via een project van de KU Leuven, waar hij als wetenschapper verbonden is aan het labo van professor Helsen , belandde Van Winckel op de University of Connecticut. “Drie zomers op rij had ik er de universiteitsploeg onder mijn hoede. Talent zat in Amerika. Technisch zijn ze erg onderlegd, maar tactisch is het een grote ramp. Na drie jaar was ik helemaal uitgekeken op de States.”

Maar het buitenlandse avontuur bleef hem aantrekken. In 2003 trok hij samen met Aad de Mos (die hij bij KV Mechelen had leren kennen) naar het Saudische Al Hilal. “Ik heb toen werkelijk alles moeten achterlaten. Job, vriendin, mijn functie van secretaris-generaal bij de Vlaamse zaalvoetbalbond... Het was een risico, maar het draaide goed uit. Met Al Hilal wonnen we alles wat er te winnen viel. Ik heb er veel geleerd. Ook op menselijk gebied. Zo heb ik in Riyadh een andere kant van de moslimwereld leren kennen”

Al Hilal is de koninklijke club en wordt geleid door de prins. En dat leverde wel eens rare situaties op. “Zo speelden we voor de Arabische Champions League in Jordanië. Onze eerste helft was dramatisch. Tijdens de rust wilde de Mos tactisch het een en ander bijsturen. Komt daar plots de prins toch niet binnen, hand in hand met NBA-ster Hakeem Olajuwon. En geen minuut later kwam de koning van Jordanië op z’n gemak een babbeltje slaan. Da’s daar allemaal mogelijk.”

Na twee seizoenen in Saudi-Arabië nemen de Mos en Van Winckel de nationale ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten onder hun hoede. “Daar hebben we in de grootste luxe kunnen werken. Soms zaten we er op hotel waar je 700 euro per nacht moest neerdokken. Het onmogelijke is er mogelijk.”

Een groot contrast met zijn volgende opdracht, begin 2006: bondscoach (met z’n 31 jaar de jongste ooit!) van Swaziland, zonder de Mos deze keer. “Van het poepchique hotel in Dubai verhuisde ik naar een hotelletje, annex oefencomplexje in het midden van de suikerrietvelden in Swaziland. Anderhalve maand heb ik er met die gasten gezeten. Een onvergetelijke ervaring. ‘s Morgens zag ik in the middle of nowhere een honderdtal kinderen wandelen met een stuk hout in hun hand. Bleek dat die tien kilometer moesten wandelen naar hun schooltje. En omdat het winter was, zo’n 12 graden, wat ginds koud is, moesten ze allemaal hout meenemen voor het kacheltje in de klas.”

Van Winckels carrière als bondscoach duurt drie officiële matchen: één nipte nederlaag tegen Zuid-Afrika en twee zeges. “Een succes, maar toen Club Brugge me contacteerde (in de zomer van 2006, nvdr), ben ik naar België teruggekeerd.”

Van Winckel is intussen aan zijn tweede seizoen bezig bij Club Brugge. En hij voelt er zich goed in zijn sas. Dat hij in de schaduw staat van Jacky Mathijssen en Peter Balette stoort hem niet. “Integendeel. Ik wil zelf beter worden. En van Jacky, Peter en Dany Verlinden kan ik veel bijleren. Wat mijn ambities zijn? Och, ik kijk niet te ver vooruit. In wat ik doe, tracht ik mijn best te doen.”

“W

Jürgen SCHROOTEN

Zondag 13u: STVV - Club Brugge


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio