Fabian, de kleine held van Karken

De tas waarin de pasgeboren baby zondagavond vlakbij het Nederlands-Limburgse Posterholt te vondeling werd gelegd, is afkomstig uit Maaseik, niet zo ver van het Duits-Nederlandse grensgebied. Op de regionale omroep L1 maakte de politie Limburg Noord maandagavond bekend dat er ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’ op de tas staat.

‘Corstjens Mannenmode Maaseik’ is een kledingzaak in de Capucienenstraat, in het centrum van de stad. De zaak bestaat al 40 jaar en verkoopt niet alleen mannenkleren, maar verhuurt ook ceremoniekleding. Uitbater Luc Corstjens van Corstjens Mannenmode was gisterenavond nog niet op de hoogte van de link tussen zijn winkel en de Duitse vondeling. De Duitse politie heeft nog geen contact met hem opgenomen. “Maar die zak kan ook van overal komen”, zegt Corstjens. “Iemand kan zo’n zak net zo goed uit een vuilnisbak gehaald hebben. Dit is hoogst waarschijnlijk puur toeval.”

Toch noemt de Duitse politie de informatie in verband met de tas “gevoelige daderinformatie”.

Zondagavond is een pasgeboren jongetje te vondeling gelegd in het plaatsje Karken, net over de Duitse grens met Nederlands-Limburg, vlakbij het Limburgse dorpje Posterholt. Mogelijk komt de moeder uit onze provincie, want het jongetje - dat intussen Fabian werd genoemd - zat in een zak van ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’.

BR> In vierentwintig uur groeide hij uit tot de tragische held van het Duitse Karken. Het jongetje dat zondag, op de naamdag van Sint- Fabianus, te vondeling werd gelegd en van de zusters van het ziekenhuis in Heinsberg als - voorlopige - roepnaam Fabian kreeg.

De van gezondheid blakende zuigeling is pas twee dagen oud, maar heeft nu al een stempel dat hij de rest van zijn leven met zich mee draagt. Daar kan de intensieve zoektocht naar de ouders, die de Duitse en Nederlands-Limburgse politiekorpsen gisteren hebben geopend, niets meer aan veranderen.

Fabians geschiedenis begint zondagavond op de stoep van een gele villa aan de Roermonder Strasse in Karken, één kilometer van de grens met het Nederlands-Limburgse Posterholt. Van alle huizen die aan de enige drukke straat van het dorp liggen, kiest de moeder of vader van de baby nummer 114 uit om het kind te vondeling te leggen. Bij een familie die volgens buren oorspronkelijk uit Nederland komt.

Rond acht uur gaat de bel op nummer 114. De bewoner doet open. Het enige dat hij ziet is een boodschappentas met het opschrift ‘Corstjens Mannenmode Maaseik’, voor hem op de stoep. Terwijl een auto met een rotvaart naar de Nederlandse grens scheurt, ziet de vinder dat de tas beweegt. Onderin ligt een baby. Een pasgeboren jongen, gekleed in een roze romper met een olifantopdruk. Hij heeft een luier aan en is in bonte handdoeken gewikkeld. Voor hetzelfde geld had die moeder mij uitgekozen als nieuwe voogd. Ik krijg er spontaan een rilling van.”

Buurtbewoonster Barbara Stand

Pas later, nadat hij met ambulances naar het ziekenhuis van Heinsberg is vervoerd, blijkt dat de vondeling in goede gezondheid verkeert. De navelstreng is onvakkundig geknipt - ‘doe-het-zelf-werk’ denken de artsen - maar de jongen heeft geen infecties.

Geen wonder dat het gezin op de Roermonder Strasse de dag erop nog in shock is van de vondst. Terwijl de politie een actie op touw zet om de moeder van Fabian te vinden, benadert het Jugendamt van Heinsberg een pleeggezin.

Henri Scott, bewoner van het huis waar de baby werd gevonden, is aangeslagen en heeft de nieuwsgierige pers niet meer te bieden dan “Geen commentaar.” De deur gaat dicht en de rolluiken naar beneden.

Hoofdcommissaris Karl-Heinz

Frenken van de politie in Heinsberg kan zich goed voorstellen dat de familie een klap te verwerken heeft. “Als je er bij stilstaat, is dit een zeer tragisch verhaal. Gelukkig met goede afloop. Maar iemand legt zijn ‘eigen vlees en bloed’ in jouw handen. Dat is nogal wat. Het is voor ons ook de eerste keer dat we zoiets meemaken. Ineens heb je te maken met een gebeurtenis die je alleen uit films kent.”

De enige aanwijzingen die de politie heeft, zijn de tas, de niet professioneel afgeknipte navelstreng en een beschrijving van een auto die wegreed, richting Nederlandse grens. Foto’s van het kind gaan naar de pers. De Duitse hoofdcommissaris heeft nog hoop dat de moeder van het kind zich zal melden. Of dat een verloskundige of een arts uit de regio belt met een vermoeden. Die worden momenteel zowel in Nederlands-Limburg als in Duistland actief benaderd.

Barbara Stand, bewoonster van de Roermonder Strasse en zelf moeder, veroordeelt net als andere inwoners van het dorp de moeder van de vondeling helemaal niet. “Moedig en zielig tegelijk, vind ik het. Dat die vrouw koos voor een drukke straat waar ze gezien kon worden. Ze heeft toch risico genomen.”

Barbara denkt dat de moeder van Fabian - ‘de kleine held van Karken’ - radeloos moet zijn geweest. “Als ik in paniek zou zijn en mijn kind kwijt wilde, zou ik het ook niet weten. Voor hetzelfde geld hadden ze mij uitgekozen als nieuwe voogd. Ik krijg er spontaan een rilling van.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio