Kasteel van Bokrijk wordt vergadergebouw

Genk - Het kasteel van Bokrijk wordt op dit moment gerenoveerd. De bovenverdiepingen en heel het voorste gedeelte zullen na de renovatie ook dienst doen als vergaderruimte voor de provincie en externe bedrijven. Voor de renovatie van het sanitair, de verwarming en het plaatsen van een lift wordt meer dan een half miljoen euro uitgetrokken. Deze werken zijn midden maart afgerond. Volgt dan nog de renovatie van de benedenzalen.
BR> “We beschouwen de vergaderzalen in het kasteel als een verlengstuk van het Provinciehuis”, zegt gedeputeerde Sylvain Sleypen. “Vooral op momenten dat het Provinciehuis gesloten is, in het weekend bijvoorbeeld, is het veel efficiënter om een zaal in het kasteel te gebruiken. We gaan die zalen ook verhuren aan externen. Het kasteel heeft een bepaalde uitstraling en ook een emotionele waarde omdat heel wat mensen als kind in Bokrijk hun eerste kasteel gezien hebben. Het kan perfect dienen voor ontvangsten en vergaderingen.”Het Koetshuis naast het kasteel blijft apart als brasserie bestaan. In het kasteel zelf komt geen nieuwe horecazaak zoals vroeger. “Er is genoeg horeca in Bokrijk”, zegt Sleypen. “Even is er gedacht aan een chique restaurant, maar daar is een gezinsdomein als Bokrijk niet de beste plaats voor.

Jaren geleden, bij de inrichting van het nieuwe onthaal, is wel de kans gemist om het kasteel via de binnenkoer die onthaalfunctie te geven. We gaan het historische bouwwerk nu wel prominenter uitspelen. Het wordt onder meer de vertrekplaats van de Bokrijk-shuttle.”

Rentenier
De geschiedenis van Bokrijk gaat terug tot in de dertiende eeuw toen de graaf van Loon het bos ‘Buscurake’ verkocht aan de zusters van de abdij van Herkenrode. Het kasteel is pas in 1891 gebouwd door Edgard Maris, een rentenier uit Hasselt. Hij had het hele domein Bokrijk in 1889 voor 260.000 frank gekocht van de familie Coghen. Op de plek waar de oude herenhoeve stond, liet Maris een kasteel in Maaslandse neo-renaissancestijl bouwen. Een paar jaar later vertrok hij weer en kwam het domein in handen van graaf Ferdinand de Meeûs, die het kasteel uitbouwde met een rechtervleugel en kapel en het park met wegen en dreven aanlegde. De graaf overleed in 1916 en zijn familie verkocht het domein aan Joodse makelaars uit Duitsland. In de jaren ‘20 werd de Boerenbond eigenaar en die verkocht het domein in 1938 aan het provinciebestuur van Limburg. In de jaren vijftig besliste de provincie er een openluchtmuseum in te richten, museum dat in 1958 opende. Dat gouden jubileum wordt dit seizoen gevierd. “We gaan de mensen laten zien hoe het dagelijkse leven vijftig jaar geleden was”, besluit Sleypen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio