30 jaar cel voor Jimmy Hemeleers

Het Gentse hof van assisen heeft donderdagavond de 20-jarige Jimmy Hemeleers veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf voor de moord op de 18-jarige Thijs De Luyck. De jury en het hof hadden twee uur nodig om zich uit te spreken over de strafmaat.

Belga

Hemeleers pleegde de moord op 10 december 2005, toen hij 17 jaar was. Hij gaf toe dat hij zijn vriend, met wie hij samen in een jeugdinstelling in Oosterzele verbleef, met een mes doodstak in een veld. Hij bekende ook dat hij in 2003 de 16-jarige Tanase De Baere vermoordde.

Omdat Hemeleers toen nog geen 16 jaar oud was, werd hij door de jeugdrechtbank alleen uit handen gegeven voor de feiten op De Luyck.

Het lichaam van De Luyck werd op 18 december gevonden door jagers aan de rand van een bos in Oosterzele. Hemeleers had zeven messteken toegebracht en de keel van het slachtoffer overgesneden. Hij verklaarde dat hij hem na zijn dood verkrachtte, om het op een uit de hand gelopen verkrachting te doen lijken. Voor het hof van assisen bleek het belangrijkste motief dat Hemeleers vreesde dat De Luyck naar de politie zou stappen om de ware toedracht te vertellen over de moord op Tanase De Baere.

Het openbaar ministerie had dertig jaar cel gevorderd tegen Hemeleers. De verdediging had een mildere straf gevraagd. Het hof haalde in de motivering van de straf alleen de gruwelijke aard van de feiten aan. De opgelegde dertig jaar is de maximumstraf voor feiten gepleegd door een minderjarige die door de jeugdrechtbank uit handen werd gegeven.