19-jarige verliest voeten bij ongeval in Rotem

Twee jongeren zijn dinsdag even voor middernacht zwaar gewond geraakt bij een ongeval in Rotem. De auto botste in de Kempenstraat tegen een vangrail die zich dan in de auto boorde.

De 19-jarige passagier verloor beide voeten. De bestuurder is vier tenen kwijt. De brandweer moest beide slachtoffers uit het totaal verhakkelde wrak bevrijden. Het duurde drie kwartier voor de passagier uit de auto kon worden gehaald en naar het Sint-Jansziekenhuis in Genk kon worden gebracht. Hij is buiten levensgevaar.

De jongeren kwamen terug van een feestje en wilden via de Kempenstraat in Rotem naar Stokkem rijden. In de straat was het pikdonker en door de vriestemperaturen was het wegdek spekglad. Via de Kempenstraat reden ze met de auto richting Maas. Toen ze bijna aan de rivier in Rotem waren, liep het fout.

In een bocht van de Kempenstraat vlak voor de de dijk, knalde de auto tegen de vangrail rechts van de weg. Het voertuig katapulteerde naar de andere kant van de straat en ramde daar opnieuw een vangrail. De auto vloog door de knal omhoog en viel op de vangrail. De vangrail was zo scherp en boorde zich in de carrosserie.

De brandweer van Maasmechelen kwam ter plaatse en moest de twee jongeren uit het wrak bevrijden. Omdat de auto door de vangrail was gegaan, hing deze schuin. Het gevaar bestond dat het voertuig van de verhoogde Kempenstraat in een lager gelegen gebied kon vallen. Om die reden werd de auto eerst stabiel geplaatst. Door een ladder in het verlaagde gebied te zetten, kon het medisch personeel tot bij de geknelden in de wagen geraken. Zo kregen de jongeren de eerste hulp aangeboden.

Het duurde bijna 45 minuten voor beide slachtoffers uit het wrak waren bevrijd. Al die tijd waren ze bij bewustzijn. Het verdict was heel zwaar. De 24-jarige bestuurder uit Dilsen was vier tenen kwijt. En beide voeten van de 19-jarige passagier waren afgesneden door de vangrail. De twintiger werd naar het ziekenhuis in Maaseik gebracht.

Om het wrak te kunnen takelen moest de brandweer met slijfschijven de vangrail in stukken zagen. De oorzaak van het ongeval wordt nog verder onderzocht.

De weg langs de Maas richting het gehucht Boyen is aangelegd door het grindbedrijf Bichterweerd. Overdag rijden over deze verharde weg vrachtwagens met grind, maar ‘s nachts niet. Vermoedelijk wilden de jongeren via deze weg een kortere weg nemen van Rotem naar Stokkem om sneller thuis te zijn.

Mark DREESEN

Mireille MAES

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio