Wie wint 'De Slimste Mens ter Wereld'?

Print
Wie wint 'De Slimste Mens ter Wereld'?

Wie wint 'De Slimste Mens ter Wereld'?

Gaat eindelijk een vrouw, in de persoon van journaliste Annelies Rutten of professor Eva Brems, aan de haal met de eer van Slimste Mens ter Wereld?
BR>
Of doet Studio 100-baas Hans Bourlon wat niemand hem voordeed: ongeslagen blijven én alle sterkste kandidaten van het voorbije seizoen naar huis spelen? We gingen ten rade bij enkele ervaringsdeskundigen.

HANS BOURLON
Ben Crabbé (Slimste Menskandidaat van het eerste uur): “Deze man is tenminste zo eerlijk om te zeggen dat hij zich intensief heeft voorbereid. En een overwinning zou een mooi eerherstel zijn omdat Studio 100 al zo lang ondergewaardeerd wordt.”

Luc Janssen (speelde tegen zowel Rutten als Brems): “Bourlon heeft van alle finalisten het spel het best doorgrond. En toch maakt hij zich niet onsympathiek door het zo strategisch te spelen.”

Rik Torfs (de onvermijdelijke scherprechter van de Slimste Mens): “Hij heeft filosofie gestudeerd, dus verstaat op z’n minst de kunst van het nadenken. En mogelijk zit hij mentaal nog het meest fris omdat hij al op kruissnelheid zit.”

Marc Reynebeau (jarenlang jury en vorig jaar ei zo na winnaar): “Zijn geheugen werkt heel snel waardoor het antwoord hem meteen te binnen schiet en niet na een kwartier. Heel handig uiteraard.”

Saartje Vandendriessche (voorvechtster van de vrouwelijke quiz-eer): “Ik zou het fantastisch vinden mocht er eens een vrouw winnen, maar nu heeft die Bourlon me toch weten charmeren zeker. Hij verstopt helemaal niet dat hij zo nerveus is, heel ontwapenend. Mijn favoriete underdog.”

Karl Vannieuwkerke (de meesterstrateeg uit het vorige seizoen): “Heeft het best van allemaal door wanneer het de moment is om strategisch te spelen: bij welk filmpje punten pakken en wanneer in de finale minder seconden overhouden dan je tegenstander.”

EVA BREMS
Crabbé: “Zij verdient de overwinning alleen al omdat ze het ongelijk bewijst van mensen die beweren dat er een verschil is tussen lichte en ernstige kennis. Brems weet echt over alles heel veel.”

Janssen: “Eigenlijk heb ik al een mini-finale gespeeld tegen Rutten en Brems, die me tenslotte naar huis speelde. Ze doet het met een geweldige sereniteit, waarmee ze wellicht ook voor een volle aula staat.”

Torfs: “Samen met enkele andere sterke professoren heeft ze ervoor gezorgd dat derden mij niet langer kunnen aanwijzen als de enige professor die op het slechte pad is geraakt. Waarvoor eeuwige dank.”

Reynebeau: “Zij heeft zowel kennis van het meest onnozele als het meest verhevene, maar toch is Annelies Rutten daar nog iets indrukwekkender in. Toch zou ik een beetje van m’n geld inzetten op haar, uit sympathie.”

Vandendriessche: “Zij is de enige die niet in de media werkt, dus is het extra straf dat ze zoveel weet. Want Slimste Mensen-kennis doe je vooral op door de krant uit te pluizen. Het is een moeder die weet wat in de wereld gebeurt.”

Vannieuwkerke: “De meest veelzijdige, en achter die onschuldige ogen schuilt een geweldig competitiebeest. Ze wil zo graag winnen, niks mis mee trouwens.”

ANNELIES RUTTEN
Crabbé: “Echt straf hoe goed zij dat doet. En alle lof voor de programmamakers om zo iemand te lanceren. Hopelijk loopt ze geen toppoliticus tegen het lijf, maar zelfs dan houdt ze het hoofd wel koel.”

Janssen: “Haar gun ik het zeker om de eerste Slimste Vrouw te worden. Ze is heel rustig, goed getraind en een geboren quizster en toch speelt ze het op een ongedwongen manier die haar ten zeerste siert.”

Torfs: “Naast een zeer brede kennis heeft ze met elf deelnames bewezen ook mentaal overeind te blijven ondanks de toenemende druk. Al zal die vanavond nog veel groter zijn, en dat kan je parten spelen zoals Reynebeau vorig jaar.”

Reynebeau: “Niks van, want je kan als laatste die instapt immers nog maar één keer flateren. Als je lang na elkaar moet deelnemen, dan raak je vermoeid. Annelies zal vanavond weer fris zijn, en ze is het meest allround. 99 procent van m’n geld zet ik op haar in.”

Vandendriessche: “Zij weet zo veel dat ze wel eens de bovenhand zou kunnen halen. En ze is koelbloedig. Paul Jambers liet tijdens de finale merken dat hij meer wist dan z’n tegenstander waardoor die zich ‘liet zakken’ en Jambers toch verloor. Dat zal haar niet overkomen.”

Vannieuwkerke: “Tja, wie weet er meer dan haar? En ik heb nog extra sympathie omdat ik door haar columns over het Proces Van Themsche, vanuit haar standpunt als moeder, als vader soms tot tranen toe geraakt was.”

Hans VAN GOETHEM