Rugbyfenomeen op één been

Print
Rugbyfenomeen op één been

Rugbyfenomeen op één been

Rugby spelen op één been. Onmogelijk, denkt u? Nee, hoor! Bij de Maraboes in Maastricht kan je sinds begin deze maand Nicolas Pueta bewonderen.
BR>
De 24-jarige Argentijn - lang zwart haar en een hip sikje - werd geboren met een niet volgroeid linkerbeen. Het heeft hem geen moment tegengehouden om te sporten. Aangemoedigd door zijn ouders begon Nicolas op zijn zesde al met rugby. Hij moest noodgedwongen stoppen na een paar zware operaties, maar ging daarna zwemmen, hoogspringen en voetballen.

“Ik ben gaan keepen, zodat ik door de modder kon rollen, maar het was geen rugby. Op mijn veertiende ben ik opnieuw begonnen met rugby.”

Pueta is zelfs skileraar geweest in de Argentijnse bergen. “Ik kan alles met dat ene been. Behalve wiskunde, daar snap ik geen bal van”, schatert hij.

Thuis in Argentinië werkte Pueta tot april dit jaar als vertaler bij IBM. “Ik leidde het leven van een 50-jarige terwijl ik pas 23 was. Daar had ik geen zin in. Ik wilde actie. Ik heb een jaar vrij genomen en ben naar Europa gekomen. Ik ben in Spanje geweest, in Frankrijk en in Engeland waar ik ook gerugbyd heb.”

Sinds begin deze maand is hij te bewonderen in Maastricht. Met dank aan de Rijswijkse studente Sabrina, die hem vanuit Barcelona naar Nederland wist te lokken. “Ik was op reis door Europa, zat in een bar in Barcelona waar Sabrina werkte en werd verliefd. Op 31 oktober ben ik in Nederland aangekomen en een dag later heb ik me aangemeld bij de Maraboes.”

Spelen mag Pueta nog niet. Hij is nog niet aangemeld bij de Nederlandse bond en dus niet speelgerechtigd. Maar op training laat hij zien wat hij kan. Zodra hij het veld opkomt, gaan de prothese en kruk aan de kant. Balancerend op zijn sterke rechterbeen hinkt hij van links naar rechts. Hij duikt in de scrum, tackelt waar nodig en lijkt onvermoeibaar.

“Toprugby zal hij niet spelen”, zegt coach John Kessels. “Daar mist hij de snelheid voor. Maar hij is technisch en positioneel heel erg sterk. Je gelooft het niet totdat je het ziet.”