Bourgeois wil garantie op gratis, ruime voetbalsamenvattingen

Vlaams minister van Media Geert Bourgeois heeft een oproep gelanceerd aan de Voetbalbond en de Profliga om gratis ruime samenvattingen van voetbaluitzendingen te blijven garanderen. Hij heeft beide organisaties daarover aangeschreven. Dat laat de minister zondag weten.

Belga

De Profliga bepaalt momenteel de voorwaarden van de toewijzing van de uitzendrechten op de voetbalcompetitie en stelt daarvoor pakketten samen. Bourgeois wil dat de liga de pakketten blijft aanbieden met ruime samenvattingen, die de kijkers kosteloos op een van de huidige gratis zenders kunnen bekijken.

BelgacomTV heeft momenteel de uitzendrechten voor de integrale matchen en de pakketten met samenvattingen. De pakketten met samenvattingen werden doorverkocht aan de VRT, die deze gratis uitzendt. Volgens Bourgeois garandeert niets dat dit in de toekomst nog zo blijft. BelgacomTV gaf namelijk al te kennen dat het geïnteresseerd is in de exclusieve rechten voor de volgende jaren, maar wil daarbij de samenvattingen van de matchen in open net ingeperkt zien. Minister Bourgeois dringt erop aan dat er bij de samenstellingen van de pakketten met uitzendrechten toch nog ruime samenvattingen worden aangeboden voor open net.

"Voetbal is een volkssport en moet dat ook blijven", meent Bourgeois. "Als de voetbalbeelden steeds meer voor betalende kijkers voorbehouden blijven, is dat trouwens ook niet goed voor het voetbal zelf. Ik geloof niet dat daardoor meer supporters naar de stadia zullen trekken."

Bourgeois wijst er ook op dat hoe minder televisiekijkers er zijn, hoe minder interessant het wordt voor de clubsponsors. "Met een redelijk aanbod van voetbal in open net zijn dus zowel de kijkers als het voetbal zelf gediend", aldus Bourgeois, die zowel de Profliga als de Voetbalbond oproept "om de kaart van de kijker en van het voetbal te trekken".