CD&V stapt niet in scenario oranje-blauw light

Het ziet ernaar uit dat de stemming van de Vlaamse BHV-wetsvoorstellen niet de doodsteek betekent van oranje-blauw. Verschillende oranje-blauwe partijen maakten al duidelijk deze coalitie niet te willen opgeven. Maar CD&V eist een Staatshervorming.

Belga

De onderhandelingen zijn voorlopig wel opgeschort.

Een regering die geen stappen in de staatshervorming voorbereidt, is geen optie voor CD&V. Dat verklaarden verschillende CD&V'ers voor de aanvang van het partijbestuur. CD&V-kamerlid Hendrik Bogaert zei dat hij vindt dat CD&V moet doen wat het aan de kiezer heeft beloofd. "Ik denk dat er een regering moet komen met een grote staatshervorming en met Yves Leterme als premier. Dat is nodig voor het land", zei hij.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters vindt dat een staatshervorming "essentieel" is, "maar we gaan de komende uren en dagen bekijken wat dat concreet betekent". Een regering die enkel socio-economische dossiers behandelt, "bestaat niet in België", zei kamerlid Pieter De Crem.

Tot voor kort verklaarden zowat alle Franstalige oranje-blauwe onderhandelaars dat een stemming in de commissie het einde zou inluiden van rooms-blauw en het formateurschap van Yves Leterme. Nu de Vlaamse splitsingsvoorstellen inderdaad goedgekeurd zijn, ziet het plaatje er toch een stuk anders uit.

Franstaligen samen

Momenteel zijn de onderhandelingen opgeschort. Dat is toch wat de Franstaligen stellen. Het lijkt erop dat er eerst een soort afkoelingsperiode komt. Pas wanneer het stof is gaan liggen en de rook om het hoofd van de onderhandelaars is verdwenen, zal duidelijk worden hoe het politieke landschap eruit ziet.

Toch lijkt nu al vast te staan dat oranje-blauw de onderhandelingen zal voortzetten. Aangezien de Franstaligen een belangenconflict zullen inroepen, verdwijnt BHV een hele tijd van tafel en kunnen de onderhandelaars hun energie voorlopig in andere dossiers steken. Ze sloten al een reeks deelakkoorden af over verschillende beleidsdomeinen en moeten vooral het budgettaire kader nog in elkaar timmeren.

Staatshervorming

Of er nog stappen in de staatshervorming komen, is een andere vraag. Dat is een voorwaarde voor de N-VA om in de regering te stappen, maar of de Franstaligen na de stemming in de Kamercommissie nog happig zijn om communautaire toegevingen te doen, is niet duidelijk.

cdH-voorzitster Joëlle Milquet eiste in dat verband al dat de zogenaamde non-paper van ex-verkenner Herman Van Rompuy wordt uitgevoerd. Daarin is sprake van een gefaseerde aanpak van de staatshervorming. MR-voorzitter Didier Reynders stelde eerder op de dag dat enkel de onderhandelingen over BHV afgelopen zijn.

Ook Yves Leterme blijft tot nader order formateur. CD&V/N-VA, dat voor de vorming van een regering incontournable is, maakte woensdag duidelijk absoluut te willen voortgaan met Leterme als formateur. Ondanks de kritiek die zowel de Franstalige liberalen, het FDF als het cdH in het verleden leverden op Leterme, stelde na de stemming nog niemand zijn positie in vraag.

Videoreportages

Peeters: 'Stemming moet nog hele weg afleggen'

Het Formatielied: lachen met politici

Franstaligen trappen het af

Reynders: 'Einde van onderhandelingen'

Open Vld : 'Eigenlijk niet tevreden met stemming'