VRT en VTM ruziën over journalistieke deontologie na inhuren Greet Op de Beeck

Print
VRT en VTM ruziën over journalistieke deontologie na inhuren Greet Op de Beeck

VRT en VTM ruziën over journalistieke deontologie na inhuren Greet Op de Beeck

Nieuwschefs van VRT en VTM zijn elkaar in de haren gevlogen naar aanleiding van de berichtgeving over het bedrag dat VRT-journaliste Greet Op de Beeck heeft ontvangen van het departement van de inmiddels opgestapte minister Fientje Moerman. De heren slaan elkaar met lessen in deontologie om de oren.
BR>
Jos Bouveroux, hoofdredacteur bij de VRT, had VTM verweten “plat op de buik” te zijn gegaan voor Jean-Marie Dedecker en de ontslagen topambtenaar Rudy Aernoudt, die een document hadden bezorgd waaruit moest blijken dat Moerman het exorbitante bedrag van 35.000 euro reserveerde voor Greet Op de Beeck, moderator tijdens de ‘Hersentoer’, waarin de minister in gesprek ging met wetenschappers van de vijf universiteiten die ze bezocht.

Stef Wauters, hoofdredacteur van Het Nieuws, en Eric Goens, directeur informatie bij de VMMA, beweren in een open brief aan de hoofdredactie van de VRT dat ze de feiten correct hebben weergegeven, want ook de tweede nota werd getoond, waarin te lezen stond dat het ging om een vergissing: het ging niet om 35.000 euro maar om 3.500 euro.

Jos Bouveroux blijft bij zijn beschuldiging: “Ook in Het Nieuws van 19 uur werd de indruk gewekt dat het ging om 35.000 euro, ze hechtten nog steeds meer geloof aan de versie van Aernoudt en Dedecker.”

Bouveroux had ook gezegd dat er “niks oneervols“ was aan de opracht die Greet Op de Beeck voor Fientje Moerman vervulde want dat veel journalisten van VRT en VTM dat soort debatten leiden.

“Dat is niet waar”, reageren Wauters en Goens. “Op onze redactie geldt een absoluut verbod voor journalisten om gelijk welke betaalde of niet-betaalde opdracht te aanvaarden van politici, politieke partijen of kabinetten”.

Marleen Vanhecke

De VRT is daar soepeler in. Na het incident met Siegfried Bracke, die door het Vlaams Belang werd ingehuurd om een debat te modereren, mogen VRT-journalisten wel geen debatten meer leiden waar maar één politieke partij bij betrokken is. Maar een debat met politici van verschillende partijen is geen probleem.
Jos Bouveroux: “We bekijken het geval per geval. Als iemand vraagt om een partijcongres te presenteren, dan krijgt hij daarvoor geen toelating. Maar een debat tussen partijen ligt in het verlengde van onze opdracht en is zelfs een meerwaarde voor de omroep. We moeten niet hypocriet zijn, iedereen doet het. Op 13 februari jl. heeft VTM-journaliste Marleen Vanhecke bijvoorbeeld een debat gemodereerd over ‘Vrouw en Pensioen’, georganiseerd door minister van pensioenen Bruno Tobback. Dat heeft haar 300 euro opgeleverd.”

“Van de opdracht van Vanhecke heb ik geen weet,” reageert Stef Wauters. “Ach, door dit soort zaken uit te zoeken probeert de VRT natuurlijk de vis te verdrinken.”

Lees alles over de vis in dit artikel

400 tot 800 euro

Het bedrag dat Greet Op de Beeck heeft opgestreken voor haar presentaties van de ‘Hersentoer’ - 3.029,04 euro voor vier opdrachten - wordt als marktconform beschouwd. Bekende tv-journalisten vragen in Vlaanderen meestal een vergoeding tussen 400 en 800 euro om een debat te leiden. Radiojournalisten en schrijvende journalisten zijn een stuk goedkoper. Een bekende kop lokt uiteraard meer volk en bezorgt de organisatie meer uitstraling.

Volgende week donderdag zou de ‘Hersentoer’ nog een laatste luik krijgen aan de Universiteit Hasselt. Wegens het vertrek van Fientje Moerman weet voorlopig niemand of dat zal doorgaan.