"N-VA moet plat op de buik"

Karel De Gucht (Open Vld) zegt dat B-H-V niet zonder prijs kan gesplitst worden. “CD&V en MR moeten onder de lat, en de N-VA kan maar best plat op de buik gaan liggen om onder de lat door te kunnen.”

ssimons

BR> CD&V en N-VA hekelen dit “gebrek aan loyaliteit en respect” en zweren een “communautaire buiklanding” af.

“Het kartel CD&V/N-VA zal op communautair vlak toegevingen moeten doen als het wil dat er een federale regering komt met Yves Leterme als premier.” Dat zei Open Vld-toponderhandelaar Karel De Gucht gisteren. “In zijn verkiezingsprogramma zette het kartel hoog in op een grote staatshervorming en de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Als je zulke verwachtingen wekt en daarmee de verkiezingen wint, so be it. Maar dan moet je je realiseren dat je er achteraf heel wat moet van af doen als je wil dat er een regering wordt gevormd. En ik heb toch begrepen dat het een van de grote ambities van Yves Leterme is dat hij premier wordt.”

De Gucht zei nog dat een grote staatshervorming niet zal lukken, en dat B-H-V niet zonder prijs gesplitst kan worden. “CD&V moet onder de lat, MR moet onder de lat, en de N-VA kan maar best plat op de buik gaan liggen om onder de lat door te kunnen”, zei De Gucht onomwonden.

“Onverstandig!”

CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen vindt de uitlatingen “getuigen van weinig respect en loyaliteit.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert gepikeerd: “N-VA zal geen communautaire buiklanding maken. Karel De Gucht vertelt dit urbi et orbi, terwijl hijzelf ervaring heeft met buiklandingen. Met dit soort onverstandige uitspraken is hij niet alleen deloyaal ten aanzien van de onderhandelingspartners, hij ondermijnt ook de onderhandelingspositie van het Vlaams front. Dit is rampzalig.”

Open Vld-voorzitter Bart Somers ziet geen graten in De Guchts uitspraken: “Wat Karel De Gucht heeft gezegd, is gewoon wat ieder mens in dit land weet: alle partijen zullen water in hun wijn moeten doen om tot een regeerakkoord te komen. Niet meer, niet minder.”

Ook De Wevers tegenpool, FDFvoorzitter Olivier Maingain, scherpte gisteren zijn communautaire potlood: “Het FDF zal enkel deelnemen aan communautaire onderhandelingen als Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open Vld) de Franstalige burgemeesters van vier faciliteitengemeenten benoemt.”

Eerste succesje?

Het voorbije weekend heeft formateur Yves Leterme bilaterale gesprekken gevoerd inzake justitie, gezondheid en arbeidsmarktbeleid. Deze voormiddag worden die voortgezet, in de namiddag gaan de formateur en de onderhandelaars opnieuw samen het bad in. Bedoeling is het princiepsakkoord dat vrijdagavond over het migratiebeleid werd bereikt, af te ronden.

Maar eerst zullen CD&V, N-VA en Open Vld even apart gaan zitten om de wonden die gisterochtend zijn geslagen, te likken en het Vlaams front te herstellen.

Aangeboden door onze partners