Ontwerper Frans Vandueren uit Opheers schrijft boek over gezond wonen

Ontwerper-interieurarchitect Frans Vandueren uit Opheers is gespecialiseerd in gezond wonen en bouwen. Al in 1979 schreef hij de bestseller “De mieren wijzen de weg”, waarin hij stelde dat de natuurwetten afrekenen met eeuwen verstedelijking. Na 28 jaar bijkomend onderzoek, ervaringen en inzichten schreef hij een geactualiseerd boek met als titel “We hebben geen tijd mijnheer.”

ksleurs

BR>

Frans Vandueren voert al meer dan dertig jaar strijd tegen ongezond wonen. Zijn ogen gingen open toen een goede vriend zomaar aan kanker overleed en diens huis op de ontwerper een beklemmende indruk maakte.

“Toen we met de wichelroede over het erf liepen, merkten we dat het één groot magnetisch veld was.” Hoe meer Vandueren met de materie bezig was, en woningen in binnen- en buitenland onderzocht, hoe meer hij de zekerheid kreeg dat waar en hoe we wonen een directe invloed heeft op onze gezondheid.

Met ‘We hebben geen tijd mijnheer’ wil Frans Vandueren de mensen bewust maken van het belang van gezond wonen en de beleidsmakers erop wijzen dat de tijd genadeloos voorttikt.

“We investeren miljarden euro’s in milieu en gezondheidszorg, maar helaas slechts tot aan onze voordeur. En dit terwijl onze woning maar al te vaak de oorzaak is van fysieke ongemakken, ziekten tot zelfs overlijden. Huizen staan op de verkeerde plaats, krijgen te weinig zonlicht binnen of hebben last van elektrische straling door te veel apparaten.”

Vooral de slaapkamer is volgens Vandueren een bron van ellende. “Maar liefst één derde van ons leven brengen we daar door, en dikwijls in een uiterst ongezonde omgeving. Doordat kinderen veel op hun kamer spelen en studeren, staat er onnodig veel apparatuur en werkt de verwarming. Zeer ongezond. Goed slapen doe je in een pikdonkere, stille en koele ruimte, zonder elektrische apparaten. Ook liefst geen slaapkamer pal boven keukens of kamers vol computerapparatuur.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer