Oud-doelman Ratko Svilar betrapt op smokkelen graniet

Print
Ratko Svilar (57), de voormalig doelman en trainer van FC Antwerp én oud-international voor Joegoslavië, is door de wegpolitie op de E17 in Kruibeke betrapt op smokkelen. De Serviër had voor granieten platen - “voor mijn open haard” - geen invoerrechten, btw en accijnzen betaald.
BR>
Een patrouille van de Antwerpse wegpolitie zag vorige week maandag toevallig hoe op de Texacoparking aan de E17 in Kruibeke uit een Bosnische truck iets werd overgeladen in een Belgische BMW. Bleek dat onder in de met hout geladen oplegger granieten platen waren verstopt. De BMW stond op naam van de man die de platen inlaadde: gewezen Antwerp-vedette Ratko Svilar.

De oud-doelman vertelde dat het om een cadeau ging, van verre familie die in graniet handelt. En hij verklaarde ook dat de platen bestemd waren voor zijn open haard.

Maar Svilar was wel een en ander vergeten. Hij betaalde geen invoerrechten, btw én accijnzen. En dus smokkelde hij. Strafrechtelijk wordt Svilar allicht niet vervolgd, maar hij krijgt wel een factuur van de Douane.

Bontjassen

Svilar is een legende in het Belgische voetbal. Hij verdedigde veertien jaar het doel van Antwerp. Hij was ruim 44 jaar toen hij op 10 september 1994 zijn laatste match in eerste klasse keepte. Later dook hij onder de lat nog op bij Hombeek, SK Putte en Aarschot en was hij drie keer even trainer van Antwerp.

Svilar heeft ook een gerechtelijk verleden. De Antwerpse strafrechter veroordeelde hem in 1991 tot zes maanden voorwaardelijk voor zijn aandeel in de heling en diefstal van bontjassen uit een pelswinkel in Sint-Niklaas. En in 2001 zat hij vier weken in de cel in een onderzoek naar sigarettensmokkel en witwaspraktijken.

Svilar was zondag niet bereikbaar voor commentaar.