Maingain beukt verder in op CD&V N-VA

Print
Maingain beukt verder in op CD&V N-VA

Maingain beukt verder in op CD&V N-VA

De CD&V herhaalt voortdurend dat er zonder splitsing geen federale regering komt: dat is chantage, zegt Olivier Maingain, de voorzitter van het FDF, zaterdag aan de krant "Vers l'Avenir".
Volgens de politicus vraagt men de Franstaligen om te buigen, hij zegt dat er in die omstandigheden misschien geen regering komt.

In het interview met de krant verklaart Maingain ook dat de Vlaamse logica erin bestaat Brussel definitief "op te sluiten" in Vlaanderen.
"Maar ik heb in Brussel de verkiezingen niet gewonnen om hen dit onweerstaanbare voordeel te gunnen en Brussel in een val te lokken die het einde van België zal betekenen", aldus Maingain.

Tegenwind uit eigen kartel
Gérard Deprez, leider van de MCC - een minderheidsstroming binnen de MR, vindt de mediatieke uithaal van Olivier Maingain in de marge van de feestdag van de Franse gemeenschap "ongepast". Dat verklaart hij zaterdag in Le Soir. Volgens Deprez treedt Maingain met zijn voorstel over de Brussels Rand in het scenario van N-VA-voorzitter Bart De Wever, met name de splitsing van België.

Maingain had afgelopen donderdagavond herhaald dat de Vlamingen, omdat zij de enige vragende partij zijn voor een staatshervorming, ook een prijs moet betalen die door de Franstaligen kan worden bepaald. Het FDF vraagt de uitbreiding van het Brussels gewest.

Voor Gérard Deprez stapt Maingain, "pretenderend dat hij de Brusselse rand wil bevrijden", in de logica van De Wever, met name de splitsing van België.

Het is niet de eerste keer dat de verschillende vleugels van de MR het openlijk oneens zijn over de te volgen strategie bij de formatieonderhandelingen. Ook in augustus was er al onenigheid.