Ontslag bij Rode Kruis: ABVV en ACV voeren actie in Mechelen

Een vijftigtal vakbondsmilitanten van de socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV hebben maandagochtend van 7 uur tot 10.30 uur actie gevoerd voor de hoofdzetel van het Rode Kruis in Mechelen. Ze verzetten zich tegen het ontslag van een vrouwelijke ambulancier, die ook vakbondsafgevaardigde van het ABVV is.

Belga

Op 24 augustus werd Marie-José Daems op staande voet ontslagen. De vrouw werkte als ambulancier in de afdeling Heusden-Zolder en is al vele jaren ABVV-vakbondsafgevaardigde.

De vakbond klaagt het ontslag aan en schreef een brief naar prinses Astrid, nationaal voorzitter van het Rode Kruis. Die brief werd maandagochtend in Mechelen ook overhandigd aan de directeur-generaal van het Rode Kruis.

"Wij hebben een uur met de directeur-generaal gepraat en we hebben de reïntegratie van Marie-José Daems gevraagd", zei Werner Van Heetvelde, federaal secretaris van de Algemene Centrale van het ABVV. "We hebben nog geen antwoord gekregen, maar men heeft ons beloofd om de situatie in de afdeling waar Daems werkte, opnieuw te bekijken", aldus Van Heetvelde.

Het ABVV en het ACV hebben nog acties gepland om het ontslag van de vakbondsvrouw aan de kaak te stellen. "Die acties gaan voorlopig gewoon door. Zodra we een positief antwoord krijgen op onze vraag om Daems opnieuw in dienst te nemen, worden de acties stilgelegd", luidt het. Van Heetvelde wil voorlopig niet meer details kwijt over welke acties er nog volgen.

Volgens het ABVV werd het Marie-José Daems niet in dank afgenomen dat ze de verantwoordelijken van haar afdeling (Heusden Zolder) wees op de wetten en regels die in arbeidsrelaties moeten worden nageleefd. Als afgevaardigde was Daems beschermd tegen willekeurige afdanking.

"De directie van het Rode Kruis Vlaanderen geeft toe dat ze geen geldige reden heeft om haar te ontslaan en koos dan maar om de wettelijk voorziene zware schadevergoeding te betalen", zo liet het ABVV zondag weten.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio