Miljoen euro Vlaamse steun voor restauratie magazijn C-mine

Print
Miljoen euro Vlaamse steun voor restauratie magazijn C-mine

Miljoen euro Vlaamse steun voor restauratie magazijn C-mine

Genk - Vlaams minister Dirk Van Mechelen maakt 1 miljoen euro vrij voor de restauratie van het centraal magazijn van de mijn van Winterslag.
BR>
Dat magazijn wordt omgebouwd tot Stockmanshouse, de woning en atelier van de Genkse kunstenaar Piet Stockmans en maakt deel uit van C-mine. Niet toevallig werd de renovatiepremie bezegeld tijdens een werkbezoek van de minister aan de voormalige mijnsite.

Volgens burgemeester Jef Gabriels werd hiermee weer een belangrijke stap gezet in de verdere ontwikkeling van C-mine. Het centraal magazijn is een geklasseerd gebouw dat weer in zijn oorspronkelijke staat wordt gebracht.

“De renovatie aan de binnenzijde zal er voor zorgen dat het industrieel erfgoed kan samensmelten met hedendaagse kunst”, zegt Gabriels. Genk is daarvoor met Piet Stockmans in zee gegaan. “Stockmans is Genks meest gerenomeerde hedendaagse kunstenaar en Vlaams cultuurambassadeur”, zo zei minister Van Mechelen tijdens zijn werkbezoek.

“De mijnsite van Winterslag is voor dit familiebedrijf een gedroomde locatie. Bovendien is voor de culturele invulling van de mijnsite de verhuizing van Stockmans een blikvanger.”

Renovatie

De minister zei ook dat door het toekennen van deze en eerdere renovatiepremies een nuttige en waardevolle toekomst wordt gegeven aan een voor de streek belangrijk historisch patrimonium. De totale kosten voor de renovatie van het centraal magazijn worden geraamd op ruim 2,5 miljoen euro.

Ruim één miljoen daarvan wordt nu gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De provincie legt een kwart miljoen bij en Genk een half miljoen euro. De resterende ruim 800.000 euro wordt gedragen door de kunstenaar zelf die daarvoor zijn woning aan de Dennenlaan in Waterschei verkoopt. Los hiervan voorziet Stockmans nog eens 200.000 euro voor de inrichting.

Nu het financiële plaatje rond is en ook de gemeenteraad groen licht gaf, kunnen de aanbestedingen worden uitgeschreven. In de rand van de voorstelling van het project liet de minister weten dat dit jaar voor de provincie Limburg al voor 11 miljoen euro restauratiepremies zijn toegekend. De grootste bedragen daarvan gaan naar het centraal magazijn in Winterslag (één miljoen euro), de basiliek van Tongeren (één miljoen euro), het stadhuis van Sint Truiden (850.000 euro) en de Sint Quintinuskerk in Zonhoven (625.000 euro).

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio