Historische schans in Neerpelt wordt in ere hersteld

Print
Neerpelt - De vzw Regionaal Landschap Lage Kempen en de gemeente Neerpelt gaan de historische schans op het Herent in Neerpelt in zijn oude glorie herstellen.
De schans deed in de zestiende eeuw bij de invasie van vreemde troepen dienst als vluchtoord, omgeven door aarden wallen en een brede gracht met een ophaalbrug.

De renovatiewerken omvatten de herprofilering van een gedeelte van de schans, de aanleg van hoogstamboomgaarden en houtkanten en de aanleg van een brug over de schans. De eigenaar, de familie Vandebroek-Thijs, verbindt er zich toe de historische site na het herstel van de gracht minstens één keer per jaar voor het publiek open te stellen.

Neerpelt beschikte in de zestiende eeuw over drie schansen, in de wijk Grote Heide, het gehucht Herent en de deelgemeente Sint-Huibrechts-Lille. De schans van het Herent is het meest zichtbaar.

De kostprijs van de werken bedraagt 21.300 euro. De werken worden deels gesubsidieerd door het Regionaal Landschap Lage Kempen met de financiële steun van de Vlaamse afdeling van Monumenten en Landschappen.

Met dit project wordt volgens burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt een belangrijk historisch relict in ere hersteld en krijgen ook de fietsers langs de fietsroute er een waardevol aandachtspunt bij.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio