Ford gaat wellicht kleinere modellen produceren in Roemenië

Print
Genk - Als de Roemeense overheid het bod van het autoconcern Ford op de Daewoo-fabriek in het Zuid-Roemeense Craiova aanvaardt en Ford zoals gepland 675 miljoen euro in de fabriek investeert, zal dat geld naar alle waarschijnlijkheid gebruikt worden voor de installatie van een productielijn voor de kleinere Ford-modellen.
Ford in Genk zal hiervan geen hinder ondervinden omdat de productie van de grotere modellen veel stabieler is, zo laat woordvoerder Jo Declercq van Ford België weten.

De Europese Ford-topman John Fleming maakte maandag in Boekarest bekend dat Ford fors wil investeren in de fabriek in Craiova en de productiecapaciteit binnen vier jaar wil opvoeren van de huidige 24.000 auto's en 116.000 motoren tot 300.000 auto's en 300.000 motoren. Als het investeringsplan goedgekeurd en uitgevoerd wordt, zullen er tegen 2011 tussen de zeven- en negenduizend mensen werken in de Roemeense fabriek. Die zal aanzienlijk groter dan zijn Ford Genk.

Declercq benadrukt dat dit absoluut geen probleem moet zijn voor Ford Genk, aangezien de productiecapaciteit in Genk voor de volle honderd procent benut wordt en Ford vooral op zoek is naar extra productiecapaciteit in Oost-Europa.

"Het is niet evident dat de fabriek in Craiova de productie van Ford Genk-achtige modellen zal overnemen omdat de productie van de grotere modellen veel complexer is om over te hevelen. De lage loonkost in Oost-Europa maakt immers dat kleinere wagens zich makkelijker lenen tot een verplaatsing", zo luidt het.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio