Kleine jets over Helchteren

Print
Kleine jets over Helchteren

Kleine jets over Helchteren

Houthalen-Helchteren - Terwijl in Hechtel de grote jongens door het luchtruim scheren, sturen ook de Pampa Modelfighters dit weekend de iets kleinere jongens de lucht in. Jets over Pampa is één van de grootste meetings voor modelvliegtuigen in Europa, met deelnemers van Nederland tot Oekraïne.
BR>
Klein maar snel, zo geldt voor de toestellen die dit weekend met snelheden tot 300 kilometer per uur over het schietveld van Helchteren zullen snellen. “Op onze jet-meeting nemen enkel modelvliegtuigen deel die aangedreven worden door een miniatuur-straalmotor of een volledig ingebouwde motor met schroef”, legt secretaris Mathieu Ruyters uit.

“Een jury geeft prijzen aan de piloot die het best vliegt, aan het mooiste vliegtuig, maar ook aan de pechvogel van de dag. Zo’n 150 deelnemers verwachten we, uit heel Europa. Niet alleen uit Nederland, Engeland en Duitsland, maar zelfs uit de Russische staten.”

Moet duur zijn, zo’n hobby? Mathieu knikt: “Voor de jets, de topmodellen, starten de prijzen vanaf 5.000 euro, maar het kan ook veel duurder. Natuurlijk zijn de basismodellen een stuk goedkoper. Beginners hebben zo’n maand nodig om het vliegen in de vingers te krijgen.”

Toch houden de Pampa Modelfighters - die overigens 25 jaar bestaan - het dit weekend niet enkel bij ‘klein maar fijn’. “Zondagnamiddag komen als blikvanger ook enkele F-15’s van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel overvliegen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio