“Meer spektakel dan de echte stuntpiloten”

Print
“Meer spektakel dan de echte stuntpiloten”

“Meer spektakel dan de echte stuntpiloten”

Tongeren - Stuntwerk van de bovenste plank wordt zaterdag en zondag in Tongeren geserveerd. De Tongerse Modelbouwvereniging organiseert er dan de F3M Ambiorix Aerobatic Cup. “Met acrobatie die veel verder gaat dan wat de echte piloten laten zien”, verzekert Bertho Bastiaens.
BR>
Klein is in Tongeren geen mini. De modelbouw-toestellen die tijdens de Europese wedstrijd dit weekend rondvliegen zijn immers toch nog zo’n drie meter groot. “Ze zijn uitgerust met technieken die ook in de ruimtevaarttechnologie gebruikt worden en hebben een ontzettend krachtige motor”, vertelt Bertho Bastiaens.

“De meesten kopen een carrosserie van een constructeur en beginnen dan te knutselen. Op technisch vlak is zo’n F3M trouwens net zo hoogstaand als een echt vliegtuig. Vandaar ook dat het vaak ingenieurs zijn die eraan werken.”

“Echt topniveau”, zo omschrijft Bertho de wedstrijden van dit weekend. “Wat je bij ons te zien krijgt, gaat veel verder dan wat een piloot in een echt vliegtuig kan tonen. Het is echt wel fascinerend. Soms laten ze hun toestel niet meer dan een meter boven de grond hangen. Kortom, acrobatie op een heel hoog niveau. De deelnemende piloten moeten zowel vaste opdrachten als een zelfgekozen programma afwerken.”

De toestellen zijn makkelijk 5.000 tot 10.000 euro waard. Pijnlijk dus als er eentje neerstort. “Ik heb er al wel zien crashen. Meestal ligt het niet aan de piloot, maar is het een gevolg van een technische panne.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio