De laatste der airshows

Print
De laatste der airshows

De laatste der airshows

Hechtel-Eksel - Ooit had elke vliegclub zijn jaarlijkse airshow. Zo ook de Hechtelse vliegclub Sanicole die in 1972 opgericht werd door liefhebber Lucien Plees.
BR>
Nu zondag organiseert Sanicole alweer zijn 31ste airshow. Intussen zijn die van Kiewit, Zwartberg, Keiheuvel en tutti quanti al lang verdwenen. Sanicole is de laatste in zijn soort, de enige door burgers georganiseerde airshow dit jaar in België.

”Door de steeds strenger wordende veiligheidsvoorschriften in België”, licht organisator Geoffrey Buekenberghs toe. “Zeker na wat er in 1996 is gebeurd tijdens de airshow van Oostende. Omdat ons vliegveld op militair grondgebied ligt, moeten we zelfs aan twee regelgevingen voldoen, de burgerlijke, die van het ministerie van Mobiliteit, en de militaire. Wij passen de strengste toe. Tot nu toe is dat nog altijd de militaire.”

‘Burger’ Geoffrey, 26, in het beroepsleven een auditor, in zijn vrije tijd piloot, is aan zijn vierde organisatie toe. De 27 eerste edities waren het werk van vader Gilbert, schoonzoon van Lucien Plees.

Passie

In Engeland en Frankrijk heb je nog wel veel airshows. “Zeker in Engeland. Daar zijn elk weekend wel manifestaties. Daar vullen ze hun programma vooral lokaal in. Terwijl Sanicole juist een reputatie heeft om zoveel mogelijk acts vanuit heel Europa, zelfs de wereld, samen te brengen. Zo hebben we dit jaar teams uit 10 landen. Onder meer de Falcons uit Jordanië, vorig jaar een groot succes als slotact. Vaak verlaten de mensen dan al het terrein om makkelijker weg te raken, maar toen bleef iedereen kijken.”

Airshoworganisatoren doen het uit passie. “Reken niet op het grote gewin. Sponsoring valt eigenlijk tegen. Wij moeten het hebben van ons publiek. Wat de vzw uiteindelijk overhoudt, investeren we in de volgende editie. In de eerste plaats doen we dit nog altijd om de luchtvaart te promoten en jonge piloten te rekruteren.
Vorig jaar hadden we een uitzonderlijke feesteditie, maar het programma van dit jaar is zeker zo mooi. Voor de eerste keer vliegt het team mee van de Zwitserse luchtmacht, hebben we Portugese Alpha Jets die erom bekend staan heel dicht bij elkaar te kunnen vliegen en vliegt op straaljagervlak voor het eerst een Spaanse F18 in Hechtel.”

En zelfs een overkop gaande helikopter, ook zondag in Hechtel. De Blue Eagles, het nationale helikopterteam van Groot-Brittannië, is het enige dat zoiets aandurft. Overigens is het niet zo dat de spottersdag in Kleine Brogel en de airshow in Hechtel elkaar beconcurreren. “We werken juist samen en bieden onder meer een combi-ticket aan. Bovendien is onze landingsbaan te kort, zeker voor de militaire toestellen. Die starten en landen in Kleine Brogel. Daardoor is er bij ons voortdurend iets te zien omdat er geen landings- en opstijgprocedures zijn.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio