Burgemeesters niet eens over aanpak everzwijnen

Print
Houthalen-Helchteren - Er is nog geen overeenstemming over het bestrijdingsplan tegen de everzwijnen in de Limburgse bossen. De burgemeesters van de vijf betrokken gemeenten zien het nut van zo’n plan nog niet allemaal in.
BR>
Zo betwijfelt Sonja Claes (Heusden-Zolder) of er wel een probleem is. De boswachters staan intussen klaar om uit te rukken. “Als we nu niets doen, is er over twee jaar een everzwijnenplaag in alle Limburgse bossen”, voorspelt woudmeester Ghislain Mees. Op 2 augustus is er een nieuw overleg gepland.

Het overleg gisteren tussen het Agentschap Natuur en Bos, het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek en de gemeenten Houthalen-Helchteren, Beringen en Heusden-Zolder heeft nog niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hechtel-Eksel en Leopoldsburg stuurden zelfs hun kat.

Zoals bekend heeft het Agentschap een actieplan (een soort afschotplan maar dan buiten de jachtwet) opgesteld om de uitgezette everzwijnen in Midden-Limburg te bestrijden. De gemeenten moeten het wel eerst ondertekenen, anders kunnen de boswachters niet overal en altijd optreden.

Houthalen-Helchteren heeft het plan als eerste gemeente goedgekeurd en Beringen zou dat donderdag doen. Burgemeester Alain Yzermans van Houthalen-Helchteren roept zijn collega’s op tot solidariteit: “Als we niet ingrijpen, zitten er binnen twee jaar in alle Limburgse bossen everzwijnen. Dan hebben we een nieuw jachtgebied voor groot wild, hetgeen sommigen blijkbaar willen. Het is een ecologische verstoring en de beesten zijn niet helemaal ongevaarlijk. Wij willen het zekere voor het onzekere nemen en hopen dat alle gemeenten dat doen.”

Tam en uitgezet

Heusden-Zolder is alvast niet van plan het actieplan te ondertekenen. “Ik heb de indruk dat men de problemen aan het overroepen is”, zegt Sonja Claes. “Politie of boswachters kunnen nu al optreden als een everzwijn een gevaar betekent voor wandelaars of rond privé-woningen. Ik vind dat die dieren er best mogen zitten en niet allemaal afgemaakt moeten worden. Op het ogenblik dat de everzwijnenpopulatie echt een probleem vormt, kunnen we nog quota invoeren zoals dat voor de reeën gebeurt.”

Woudmeester Ghislain Mees vermoedt dat de burgemeesters nog niet op één lijn zitten omdat ze niet voldoende geïnformeerd zijn. “Er stelt zich geen enkel probleem als het om natuurlijke, wilde dieren gaat zoals in Voeren”, zegt Mees.

“Geen haar op ons hoofd dat eraan denkt die everzwijnen te gaan uitroeien. Maar in Midden-Limburg gaat het om tamme dieren die uitgezet zijn door privé-personen. Dat is strafbaar.
Je mag ook geen goudbontcavia’s of wolven uitzetten. Als we er niets aan doen, zal het aantal probleemmeldingen rond everzwijnen volgend jaar verzevenvoudigen. Nú is het moment om er iets aan te doen. En we hadden graag, zoals met de bestrijding van de eikenprocessierups, een gecoördineerde actie van alle diensten, zodat we niet alleen naar het front moeten.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio