Mooie perenoogst verwacht

Print
Mooie perenoogst verwacht

Mooie perenoogst verwacht

Sint-Truiden - De perenoogst ziet er goed uit. “De peren zullen dikker zijn dan vorig jaar én beter”, zegt Tom Deckers, onderzoeker van het Proefcentrum Fruit.
BR>
“We zullen minstens evenveel oogsten. Zeker als je rekening houdt met de extra bomen. We gaan nu in België naar 8.000 hectare perenbomen, dat is 500 meer dan vorig jaar. Tweederde daarvan staat in Limburg.”

Vorig jaar hebben de telers een record aantal peren geoogst. Maar de peren waren toen niet zo dik, wat dus betekende dat ze minder kregen voor hun peren dan in 2005. Dat was dan weer het jaar van de recordprijzen. Dit jaar ziet het ernaar uit dat de peren extra dik zullen zijn.

“We hebben een fantastische bloei gehad en goed weer in de fase waarin de cellen zich delen. Veel cellen wil zeggen dikke peren. Het wordt dus een mooie oogst.” Bovendien hebben onze telers dit jaar niet zoveel concurrentie uit het buitenland. “In Spanje is de perenoogst mislukt. Toen het bij ons warm was deze lente, was het daar slecht. En in Italië geven de conferencebomen te korte en te dikke peren."

Intussen is het hier natuurlijk nog bang afwachten. Want een paar stevige hagelbuien kunnen alles in een paar minuten om zeep helpen. “In het Waasland hebben ze maandagochtend hun eerste hagel gehad. Daar is een deel van de oogst al gesneuveld.” De eerste peren zullen vroeger geplukt worden dan in normale jaren. “Begin september, dat is 10 dagen vroeger dan gepland.”

Promotie

“Het heeft dit jaar op het ideale moment geregend,” zegt Raf Decat, teeltleider aan de Tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw en zelf ook teler. “Daardoor zullen ze dik zijn en de dikte bepaalt nu eenmaal de prijs, want in Oost-Europa houden ze van dikke peren. Op dit moment komt er 2 à 3 mm per week bij en we hebben nog zes weken te gaan. De regen van de voorbije weken heeft ook de perenbladvlo eraf gespoeld. Die maakt de peren ruwer. Ik schat dat de oogst 2 à 3 weken vroeger is dan vorig jaar.”

De dikte van de peren hangt ook af van de teelttechnieken. Als je bomen goed dunt, heb je dikkere peren. De peren die dicht bij de stam hangen, zijn het dikst.“ Om hun peren te verkopen, hoeven de telers op dit moment niet veel moeite te doen. Peren verkopen zichzelf. “Maar daar moeten we toch mee opletten,” vindt Raf Decat. “De jonagold-appel verkocht ook zichzelf. We hebben nu de beste peren van Europa, maar we moeten dat ook aan de mensen vertellen. We moeten dringend meer promotie voeren én we moeten nieuwe markten aanboren.”

Botten

“De zon van vorig jaar werkt nog verder in de boom,” legt teler Bart Vanlangenaker uit. “Want de botten beginnen al het jaar voordien te groeien. En in het voorjaar hebben we geen last gehad van vorst. Dat betekent dat we dit jaar veel en dikke peren gaan hebben.” Vanlangenaker heeft zijn bomen goed gedund. “Dat moet, je hebt telers die zeggen: waarom die kleine peren weggooien, maar we moeten gaan voor kwaliteit.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio