'Heb gespeeld en verloren'

Print
Frederik Willems was er in Compiègne, startplaats van Parijs-Roubaix maar nu aankomstplaats van de derde Touretappe, het hart van in. Tot op een kilometer van de finish lonkte hij nog naar de bloemen. Uiteindelijk bleef hij met lege handen achter.
"Gespeeld en verloren", zuchtte de man uit Sint-Jan-in-Eremo. "Ik voelde goede benen en zag Stéphane Augé in het peloton nerveus worden van zodra we in de buurt van de Côte de Blérancourt kwamen. Ik wist dat de Fransman met gelijke punten van David Millar in het bergklassement stond. Daarom was ik er van overtuigd dat hij iets zou ondernemen. Ik zat te wachten op zijn aanval om mee te wippen. Samen zijn we naar de twee leiders gereden. Op een bepaald moment hadden we 2:30 voorsprong. Riant zag dat er uit op minder dan twintig kilometer van het einde. Maar ik wist dat het nog knap lastig zou worden omdat we met twee jongens op pad waren die al de hele dag voorop reden en die dus niet zo fris meer waren. Toch bleef ik geloven in een goede afloop. Op vijf km van de meet zag ik het nog altijd zitten. De strijd voor de overwinning was onder ons vieren toen al begonnen. Tot drie keer toe heb ik geprobeerd om de anderen van me af te schudden. Vogondy reed telkens de kloof dicht en daarna konden ook de twee anderen telkens terugkeren. Dat spelletje kat en muis heeft ons geen seconden gekost. In de finale rijdt iedereen voor zijn kans. Het probleem is alleen geweest dat de anderen niet zo sterk waren als ik. Als er eentje bij geweest was die even hard en even lang aan de leiding had kunnen rijden als ik deed, hadden we aan de streep gegarandeerd een halve minuut overgehouden. Het heeft helaas niet mogen zijn."

"Maar ik heb iedereen wel laten zien dat mijn selectie voor de Tour bij Liquigas verdiend is. Ik wist het al langer dat de ploeg me vertrouwen zou geven voor de ronde. Het heeft alleen wat langer geduurd vooraleer dat definitief zeker was. Maar ik denk wel dat ik nu bewezen heb dat ik mijn plaats in mijn eerste Tour waard ben. Maandag op weg naar Gent deed ik er alles aan om Filippo Pozzato naar winst te leiden. Hij strandde op de derde plaats. Vandaag ging ik mijn eigen kans. Elke kans die ik krijg om me in de kijker te rijden, neem ik te baat. Je hoort in deze Tour nog van mij."