Cancellara blijft spurtend peloton nipt voor

Print
Cancellara blijft spurtend peloton nipt voor

Cancellara blijft spurtend peloton nipt voor

De Zwitser Fabian Cancellara (CSC) heeft dinsdag de derde etappe in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De laureaat van de proloog en geletruidrager bleef na 236,5 km tussen Waregem en Compiègne het spurtende peloton voor.
Aan de meet hield hij een halve fietslengte over op de Duitser Erik Zabel en de Italiaan Danilo Napolitano. Tom Boonen werd vierde en eerste Belg. Hij behoudt de groene trui.
Cancellara versterkt zijn leidersplaats in het algemene klassement.

De renners kregen dinsdag de langste etappe in de Tour voorgeschoteld, maar een boeiend schouwspel werd het niet. Matthieu Ladagnous en Nicolas Vogondy gingen vroeg in de aanval. Ze wilden niet voorop blijven, maar dat gebeurde wel omdat het peloton ook niet bereid was om sneller dan 30 kilometer per uur te rijden. Dat zorgde voor een saaie etappe waarin de renners bijna zeven uur op de fiets zaten. In de slotfase kregen de twee leiders Stéphane Augé, die op jacht was naar de bolletjestrui, en Frederik Willems, die naar de ritoverwinning lonkte, bij zich.
Tot op tien km van de finish zag het er goed uit voor Willems. Toen hij er ondanks drie demarrages echter niet in slaagde om afstand te nemen van zijn drie vluchtgezellen was het duidelijk dat hij tegen windmolens vocht. In de laatste rechte lijn van ruim een kilometer moest de Oost-Vlaming het hoofd buigen.

En toen achtte proloogwinnaar Fabian Cancellara zijn moment gekomen voor een nieuw sterk nummer. In zijn gele trui ging hij met een kloof van niet eens vijftig meter over de vier koplopers maar hij wist wel stand te houden tot op de streep. De spurters beten zich de tanden stuk achter de tempobeul uit Zwitserland. Opvallend daarbij was dat McEwen niet meedeed voor de tweede plaats en dat Boonen ook deze sprint alweer niet kon winnen. Erik Zabel en Danilo Napolitano waren hem te snel af.

Omdat McEwen drie plaatsen verder eindigde (zevende), vergroot Boonen wel lichtjes zijn voorsprong in het puntenklassement.