Maak een veilige zandbak voor uw kinderen

Print
Maak een veilige zandbak voor uw kinderen

Maak een veilige zandbak voor uw kinderen

Kinderen doen in de zomer niets liever dan spelen en ravotten in de tuin. Een veilige zandbak is dan ook een ideale plek voor uw spruiten. En u kunt er relatief eenvoudig zelf eentje bouwen. Wij leggen u uit hoe u te werk kunt gaan:
BR>Benodigdheden:
Materiaal:
- Zandbakzand
- 8 vloerplanken 150cm (tand en groef, 10cm hoog)
- 8 vloerplanken 200cm (tand en groef, 10cm hoog)
- 4 houtblokjes
- 2 multiplex platen (90x90cm)
- Beschermfolie
- Beschermende beits

Gereedschap:
- Schroeven
- Rolmeter
- Spantouw
- (Elektrische) schroevendraaier

Stap 1: plaats bepalen

Kies een plekje uit met niet al te veel rechtstreeks zonlicht om spelende kinderen niet de hele dag aan de brandende zon bloot te stellen. Plaats de zandbak ook niet te dicht bij een boom, anders ondervindt u hinder van de boomwortels tijdens het graven en hebt u ook veel meer last van bladeren in de zandbak. Om veiligheidsredenen is het belangrijk dat u de zandbak altijd goed in de gaten kan houden, ook als je binnen bent.

Stap 2: grond voorbereiden

Zet met een spantouw een rechthoekig vlak uit van 1,5 x 2m en steek de randen af met een spade. Graaf dit vlak uit tot op een diepte van ongeveer 20cm. Zorg ervoor dat de ondergrond mooi egaal is. Plaats een beschermfolie in het gat die regenwater laat doorsijpelen, maar omhoogschietend gras en onkruid tegenhoudt.

Stap 3: houtconstructie maken

Zet de zijden van de zandbak in elkaar. Iedere zijde bestaat uit 4 vloerplanken van gelijke lengte. Gebruik de houtblokjes om de 4 zijden met elkaar te bevestigen. De langste vloerplanken (2m) vormen de zijkanten, en de korte (1,5m) de voor- en achterkant.
Ten slotte bevestigt u driehoekzitjes op de 4 hoeken van de zandbak. Zaag de multiplexplaten diagonaal doormidden om de zitjes te maken, en bevestig deze met houtlijm op de zandbakrand. Schroef de zitjes aan de uiteinden (in de hoekpunten) nog vast op de rand van de zandbak.
Voor een zo lang mogelijke levensduur behandelt u de houten constructie best met een beschermende beits. Breng op nieuw houtwerk 3 lagen beits aan voor een optimale bescherming.

Stap 4: zandbak plaatsen

Na de beitsbehandeling plaatst u de houtconstructie waterpas in het gat. Als het gat te groot is, duwt u er wat aarde bij om de zandbak stevig vast te zetten. Vul de zandbak met speel- of zandbakzand, maar laat wat van de rand zichtbaar. Als de zandbak niet gebruikt wordt, is het verstandig om hem te bedekken met een beschermhoes.