Servische bendeleider Ulemek moet 40 jaar de cel in

Print
De voor vele moorden en aanslagen veroordeelde Servische bendeleider Milorad Ulemek ("Legija") verdwijnt voor 40 jaar in de gevangenis. Dat besliste het hooggerechtshof van het land in derde en laatste instantie, aldus de krant Blic dinsdag in Belgrado.
De rechters hebben daarmee het vonnis tegen de vroegere aanvoerder van de beruchte Rode Baretten, een paramilitaire politie-eenheid, van twee jaar geleden bevestigd. De 39-jarige aangeklaagde had in opdracht van de intussen overleden Joegoslavische president Slobodan Milosevic diens politieke rivaal Ivan Stambolic vermoord, luidde het in het toenmalige verdict.

Ulemek werd ook voor de moord op de Servische regeringsleider Zoran Djindjic in maart 2003 al eens tot 40 jaar cel veroordeeld. Dit vonnis is echter nog niet rechtsgeldig. Ook de 15 jaar gevangenis voor de aanslag op de tegenstander van Milosevic en latere minister van Buitenlandse Zaken Vuk Draskovic in 1999, waarbij vier begeleiders werden gedood, is nog niet rechtsgeldig.

Omdat naar Servisch recht straffen niet kunnen opgeteld worden, moet Ulemek ten langste tot 2044 achter de tralies blijven. De leider van de Rode Baretten was de belangrijkste huurmoordenaar van Milosevic en had nauwe banden met de georganiseerde misdaad.

Moorden, ontvoeringen, drugssmokkel in grote stijl en afpersingen waren in de jaren negentig onder verantwoordelijkheid van Ulemek dagelijkse kost. Hoogtepunt was de moord op Djindjic, die verschillende aanslagpogingen en een mislukte staatsgreep voorafgingen.