Everzwijnen blijven voor problemen zorgen

Print
Everzwijnen blijven voor problemen zorgen

Everzwijnen blijven voor problemen zorgen

Hechtel-Eksel - Ook dit weekend hebben rondzwervende everzwijnen weer voor problemen gezorgd. Op de Kamperbaan in Hechtel kruiste een jong dier een terreinwagen van het leger. Het voertuig belandde door de klap in de gracht. Het everzwijn overleed.
BR>
En vrijdagavond werd een boswachter ingeschakeld omdat de zwijnen het gras in een tuin aan het omwoelen waren. Hij kon enkel toekijken. “Omdat we op dit ogenblik nog niet gemachtigd zijn om iets te doen”, zegt Ghislain Mees van het agentschap.

Probleem is dat het actieplan moet kaderen in zowel het jachtdecreet als de gemeentewet. Woudmeester Mees heeft inmiddels een besluit ontworpen. Dat is naar de gemeenten Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Beringen, Leopoldsburg en Hechtel-Eksel gestuurd.

“De juristen van de verschillende gemeenten zijn het document aan het nakijken. Pas wanneer de burgemeesters het hebben ondertekend, is er een wettelijk basis die ingrijpen mogelijk maakt”, legt de woudmeester uit.

Enkel in Voeren komen er nog wilde everzwijnen voor en kan erop gejaagd worden. Elders in Limburg zijn ze al jarenlang uitgestorven. De exemplaren die nu voor overlast zorgen, zijn uitgezet. Vermoedelijk door de jagers. Wat de boswachters en agenten nu gaan doen, is de dieren bestrijden. Van jagen is er geen sprake.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio