Schoonmaakactie met kano’s

Print
Schoonmaakactie met kano’s

Schoonmaakactie met kano’s

Dilsen-Stokkem - Limburgs Landschap is gisteren gestart met een originele schoonmaakactie op het oude kanaal in Lanklaar. Het gebied van 12 hectare tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart is in beheer van Limburgs Landschap.
BR>
“We willen de vaart toeristisch laten ogen met aandacht voor de natuur en daar hoort geen zwerf- of huisvuil te liggen,” aldus Nadine Moens van Limburgs Landschap.

“Vorig jaar is deze omgeving door enkele verenigingen van Lanklaar opgesmukt tot een fris ogend toeristisch plekje. Maar niet iedereen draagt zorg voor dit gebied. In het water en op de dijken hebben we enorm veel afval zien liggen. Omdat we op de bodem van de vaart het gezonken vuil moeilijk kunnen boven halen, gaan we nu vier dagen lang met vijf kano’s over het water alle vuil naar boven halen."

Gisteren startte de actie aan museum ‘t Brugwachtershuisje. “Omdat deze locatie de meest toeristische is, valt de omgeving van de oude draaibrug en ‘t Brugwachtershuisje inzake vuil nog mee. Het beperkt zich tot blikjes en flesjes drank, houten palen en plastic, een wieldop en ook een televisietoestel. Erger is het in het oude kanaal tussen de Boslaan en de passerel van Dilsen. Daar liggen bergen afval. Auto’s rijden langs de vaart en deponeren er gewoon huishoudelijk afval of zelfs kadavers van huisdieren.” “Limburgs Landschap heeft tot doel de oude kanaalarm te beheren en te onderhouden,” aldus Marc Stevens van Limburgs Landschap. “Naast deze schoonmaakactie zullen we in november van dit jaar starten aan fase 3 van het kappen op de dijken. De struiken en bomen zijn zo hoog geworden dat ze dreigen om te vallen. Als zich dat voordoet kunnen er bressen in de dijk ontstaan van wortels van bomen die meekomen.” Bij de schoonmaakactie reageren heel wat wandelaars op het groene eendenkroos dat op het water drijft, waardoor je geen vissen ziet zwemmen in het water. Stevens: “Het eendenkroos is zeer moeilijk uit het kanaal te halen. Wier groeit op plaatsen weelderig onder de waterspiegel en eendenkroos hecht zich vast aan dit wier.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio