Parking aanleggen of 10.000 euro betalen

Print
Meeuwen-Gruitrode - Wie in Meeuwen-Gruitrode bouwt, moet ook parkeerplaatsen voorzien. Of 10.000 euro betalen. De gemeentelijke bouwverordening is gedeeltelijk goedgekeurd door de provincie.
BR>
“Voor die 10.000 euro moet de gemeente wel een nieuwe retributieregeling voorzien,” zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening Sylvain Sleypen (sp.a).

In Meeuwen staan tal van nieuwe bouwprojecten op stapel. “We weten uit ervaring dat dit tal van discussies oplevert over parkeerplaatsen,” zegt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V). “Projectontwikkelaars willen zo weinig mogelijk zelf parkeerplaatsen bouwen, terwijl wij net willen dat zij er zoveel mogelijk aanleggen. Want anders nemen de bewoners de openbare parkeerplaatsen in.Vandaar dit reglement.”

Waarom geldt dit alleen voor meergezinswoningen? “Kijk, voor eensgezinswoningen hebben we dit probleem niet, want die voorzien wel parkeerplaatsen. Maar vanaf het moment dat er meer woningen in één pand zitten, hebben we wel een probleem. Bouwers moeten ook meer parkeerplaatsen voorzien dan er woningen zijn. Voor twee woningen zijn dat drie parkeerplaatsen, voor drie woningen zijn dat er vier. We vermenigvuldigen elke woning met 1,25 en dan ronden we naar boven af. Voor 5 woningen moet je dus minimaal 7 parkeerplaatsen voorzien. Vanaf 6 parkeerplaatsen moet die parking trouwens ondergronds zijn.”

Gedeputeerde Sleypen vindt dit reglement van Meeuwen-Gruitrode een voorbeeld voor andere kleine gemeenten. “Ze geven de bouwheer ook de mogelijkheid om te betalen als hij echt geen parkeerplaats kan voorzien,” legt Sleypen uit. “Dat geld kan de gemeente in een parkeerfonds steken en daar kunnen ze zelf parkings mee aanleggen. Alleen hebben wij die regeling voor die 10.000 euro uit de bouwverordening gehaald, omdat dit niets met ruimtelijke ordening te maken heeft. De gemeente kan dit makkelijk regelen met een retributieregeling.”

Hoe komen ze eigenlijk aan die som van 10.000 euro? “Uit gesprekken met aannemers blijkt dat dit de kostprijs is,” zegt burgemeester Ceyssens. “Maar we willen natuurlijk dat de bouwers die parkings zoveel mogelijk zelf aanleggen.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio