Fabian Cancellara wint Tourproloog

Print
Fabian Cancellara wint Tourproloog

Fabian Cancellara wint Tourproloog

De Zwitser Fabian Cancellara (CSC) heeft zaterdag de proloog van de 94e Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De regerende wereldkampioen tijdrijden, die de eerste gele trui krijgt, finishte na 7,9 km in de straten van Londen in 8:50.
Tweede werd de Duitser Andreas Klöden (Astana) op 13 seconden, voor de Amerikaan George Hincapie (Discovery Channel) op 23 seconden.

Morgen/zondag staat de eerste rit in lijn op het programma. Die voert het peloton van Londen naar Canterbury over 203 km.

Net als in 2004 in Luik heeft de 26-jarige Fabian Cancellara dus de Tourproloog gewonnen. De betere tijdrijder haalde het daarmee van de proloogspecialisten en de klassementscoureurs. Na twee prologen in Rhodos, twee in de Ronde van Zwitserland (2003 en 2007), een in Romandië (2003) en een in de Tour (2004) was het voor de Zwitser de zevende proloogwinst uit zijn carrière. De man schreef ook al twaalf tijdritten in rittenkoersen allerhande, drie nationale titels en vorig jaar een wereldtitel in het tijdrijden op zijn palmares.

"Het is de tweede keer dat ik de Tourproloog win. Deze keer voelde ik wel meer druk. Londen is een grote stad, het was een groot spektakel voor het wielrennen. Ik ben heel gelukkig dat ik op deze manier heb kunnen beginnen. Ik hoop dat ik het geel tot in Frankrijk kan dragen. Ik zal daar hoe dan ook het maximum voor doen. Ik zal zelfs meespurten zoals in de Ronde van Zwitserland. We hebben een hele sterke ploeg. Ikzelf ben honderd procent klaar. Winnen in de trui van wereldkampioen, het geel grijpen, en dat allemaal op 07.07.07, meer kan je niet vragen. Het is spijtig dat mijn familie hier niet is. Ik draag deze zege aan hen op," aldus Cancellara.

Spannende proloog

De proloog mocht er inzake spankracht zijn. De eerste richttijd werd neergezet voor David Zabriskie met 9:23 over de 7,9 km. Een tijd die een stuk scherper gesteld werd door Vladimir Karpets. De winnaar van de Ronde van Catalonië en de Ronde van Zwitserland verbeterde naar 9:17. Vladimir Gusev, de winnaar van de Ronde van België, moest alles uit de kast halen om beter te doen, 9:16. Een tijd waarmee de Russische kampioen tijdrijden lang aan de kop stond. Tot Andreas Klöden er aankwam. De winnaar van Tirreno-Adriatico deed liefst dertien seconden beter dan Gusev, 9:03. Daar beet iedereen zich de tanden op stuk, ook zijn ploegmakker en groot Tourfavoriet Alexandre Vinokourov. Tot Cancellara: met zijn tijd van 8:50 liet de Italiaans sprekende Zwitser iedereen achter zich en pakte verdiend de zege.

Belgen spelen geen rol

De Belgen kwamen er in het verhaal niet aan te pas. Sébastien Rosseler en Rik Verbrugghe waren met dezelfde tijd en een 24e en 25e plaats verdienstelijk maar ook niet meer dan dat. Zij deden er 39 seconden meer over dan Cancellara. Tom Boonen nog meer: 46 sec. Dat wil zeggen dat Boonen ten vroegste in Gent de gele trui kan veroveren en dan zal hij zondag op weg naar Canterbury hard zijn best moeten doen in de tussenspurten en aan de finish.