Camille Paulus wil de Tour in 2010 opnieuw naar Antwerpen halen

Print
Camille Paulus wil de Tour in 2010 opnieuw naar Antwerpen halen

Camille Paulus wil de Tour in 2010 opnieuw naar Antwerpen halen

Camille Paulus, de gouverneur van Antwerpen, wil de Tour de France in 2010 opnieuw naar zijn provincie halen. "Voor mijn pensioen wil ik de Tour nog een keer naar Antwerpen halen."
"Daarom heb ik een uitgestoken hand van Rotterdam aanvaard. In 2010 willen ze in Nederland Le Grand Départ organiseren. Dat wil ik voluit steunen als na de proloog in Rotterdam een etappe Rotterdam-Antwerpen volgt. De twee grootste Europese havensteden met elkaar verbinden lijkt me een ideaal uitgangspunt", aldus Paulus.

In 2001 was de Tour een laatste keer te gast in Antwerpen. "Dankzij Bob Lelangue had ik Jean-Marie Leblanc leren kennen. Zo is de Tour 2001 in Antwerpen terechtgekomen. Het werd een waar succesverhaal. We hadden prachtig weer, de tocht naar Antwerpen was een rit door een feestend Vlaanderen met een massa volk, Marc Wauters won en mocht 's anderendaags midden een nooit geziene mensenzee in de gele trui vertrekken van op de Grote Markt in Antwerpen", doet Paulus zijn verhaal.

"Mijn vriendschap met Jean-Marie Leblanc is daarna gebleven maar heb ik nooit misbruikt. Jaarlijks komen we in het gezelschap van Eddy Merckx en Bob Lelangue met de echtgenotes afwisselend samen in Antwerpen en in Parijs. Ik heb er hem herhaaldelijk op gewezen dat een grote kampioen als Eddy Merckx nooit geëerd is door de Tourorganisatie, zoals dat met Jacques Anquetil, Bernard Hinault en zelfs Miguel Indurain wel gebeurd is. Ik heb hem toen het idee geformuleerd van een ploegentijdrit met start voor de fietsenfabriek van Eddy in Sint-Brixius-Rode en met aankomst op de vernieuwde Leien van Antwerpen. Het is er niet van gekomen. Toen ik daarna hoorde van de interesse van Gent heb ik uit respect voor André Denys niet meer aangedrongen. Toen ik vernam dat Nederland interesse toonde voor de start van de Tour in 2010, heb ik niet geaarzeld. We zijn meteen in het project gestapt. Afwachten wat het wordt...", besluit Paulus.