"Resultaat lava strooien is snel zichtbaar in tuin"

Milieutechnicus Marc Daelemans herontdekt de voordelen van

bemesten met ‘steenmeel’

wfioole

ZICHEM -

Eerder toevallig strooide Marc Daelemans wat lava in z’n plantentuin. “We gebruikten dat al langer als filtermateriaal in ons plantenzuiveringssysteem, maar we hadden wat over. Al vlug merkten we dat waar we de lava gestrooid hadden, de planten beter groeiden en er robuuster uitzagen!”

Milieutechnicus Daelemans verdiepte zich in het fenomeen, en kwam er achter dat hij bij toeval een oud landbouwprincipe had herontdekt. “In de 19de eeuw startte Justus von Liebig met de chemische landbouw.

Maar tezelfdertijd schreef Julius Hensel, een andere Duitse landbouwchemicus, het boek ‘Brot aus Stein’. Daarin heeft hij het over de positieve effecten van gesteentemeel op gewassen. Maar Hensel is vergeten en Von Liebig heeft het pleit gewonnen. Daardoor zitten we nu dus wel met een bodem vol nitraten en met een mineraalgehalte dat nog maar een tiende is van honderd jaar geleden. Die zwakke grond zorgt voor zwakke planten, en dat leidt op zijn beurt tot zwakke dieren - en zwakke mensen.”

Egyptenaren

Dat is de theorie. Maar die is valabel in de praktijk, merkt Daelemans: “Sinds we onze planten met basalt- en lavameel bestrooid hebben, behalen we extreme resultaten. Zo worden onze planten zelfs helemaal niét meer ziek! En het water dat door de grond gefilterd wordt, is prima drinkbaar.”

Hoe meer Daelemans zich in het thema verdiepte, hoe duidelijker het werd dat er niets nieuws onder de zon is. Alleen: “In Europa is er werkelijk geen literatuur meer te vinden over Julius Hensel. Alsof ze doelbewust vernietigd zijn. Ik heb z’n boek in Amerika moeten bestellen. Maar wat er in staat, is helemaal niet nieuw. Of wat denk je dat er in het Oude Egypte gebeurde?

Die Egyptenaren gebruikten ook steenmeel om hun land te bevruchten: dat werd aangevoerd door de Nijl en achtergelaten bij de jaarlijkse overstromingen. Hensel herontdekte dat principe.”

En nu herontdekt Daelemans Hensels werk. Die vondst wil hij delen met geïnteresseerde land- en tuinbouwers: “Een gezonde bodem is, in zeer letterlijke zin, het fundament van een gezonde maatschappij.

Allez, ge smijt dat steenmeel achter u, en binnen een paar dagen ziét ge het verschil. Daarom geef ik, onder andere hierover, zondag 17 juni een gratis studienamiddag met als overkoepelend thema onze water- en voedselkringlopen.”

Frank JACOBS

De studienamiddag van Marc Daelemans (zondag 17 juni vanaf 14.00 uur tot ca. 17.00 uur) vindt plaats op camping Holsteenbron, Hengelhoefseweg 9 in Zonhoven. Inschrijven is noodzakelijk, en kan via pure-milieutechniek@skynet.be of via tel: 013-77 33 13.

Aangeboden door onze partners