Bitsig debat tussen De Gucht en Dewinter

Print
Bitsig debat tussen De Gucht en Dewinter

Bitsig debat tussen De Gucht en Dewinter

Minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht verwijt Filip Dewinter (Vlaams Belang) gebrek aan politieke moed. In het debat op VTM kwam het ook tot een scherpe woordenwissel.
"U bent gewoon een platvloerse populist. U past uw discours aan aan het publiek waar u voor staat", zei De Gucht.

Dewinter, van zijn kant, vond dat de liberalen vooral veel beloven. "Uw slogan moet zijn: 'links lullen en rechts de zakken vullen'".


Wie kwam het sterkst voor de dag in het tv-debat tussen Karel De Gucht en Filip Dewinter?
Karel De Gucht (Open VLD)
635
(24,16%)
Filip Dewinter (Vlaams Belang)
1993
(75,84%)


Zonder Jihad Straat
Ook de actie van het Vlaams Belang in Borgerhout kwam ter sprake. Dewinter heeft er straatnaambordjes met 'Zonder Jihad Straat' geplaatst.

"Op dergelijke manier stigmatiseer je een ganse bevolkingsgroep en breng je aan de maatschappij niets bij", stelt De Gucht. "De Jihad heeft te maken met moslims, dat is evident. Maar het is maar een kleine minderheid die op dergelijke manier over de wereld denkt. Je creëert het beeld dat de Jihad in onze straten aanwezig is. Dat is niet juist".

De liberaal vindt ook dat moslims die in ons land wonen en werken, onze waarden moeten respecteren. De vraag is echter hoe je een verdraagzame samenleving bereikt, "door te stigmatiseren of door inspanningen te leveren zodat mensen geïntegreerd raken?"

U kunt het debat herbekijken op VTM.