Conflict verbrandingsoven Houthalen zit muurvast

Print
Houthalen-Helchteren - De staking die woensdag uitbrak onder de zowat dertig arbeiders van de afvalverbrandingsoven van Bionerga in Houthalen-Helchteren dreigt er één van lange duur te zullen worden. Van enige toenadering tussen directie en vakbonden was ook donderdag nog geen sprake.
De directie laat bij monde van afgevaardigd bestuurder Jo Geebelen weten dat de bal in het kamp van de vakboden ligt. Maar die zijn niet meteen geneigd om een initiatief terzake te nemen, zo blijkt. Vrijdag zal er zeker worden voortgestaakt, zegt Joris Daemen van het ACV.

De arbeiders gingen woensdag in staking uit onvrede met de gelijkschakeling van de loon- en arbeidsvoorwaarden in de drie vestigingen van Bionerga in Houthalen, Maasmechelen en Bilzen. De staking legde de verbrandingsoven in Houthalen woensdagnamiddag stil.

De arbeiders zijn van mening dat zij gedupeerd worden door de gelijkschakeling omdat hun productiepremie door een groepsverzekering vervangen zal worden, terwijl die ter compensatie van een loonsverhoging in het leven geroepen werd. De directie zegt dat er van een inlevering helemaal geen sprake is.

De directie heeft beslist om het huisvuil dat omwille van de staking niet meer in Houthalen verbrand kan worden naar een andere afvalverwerker over te brengen. Naar verluidt zou het Limburgse afval in Knokke behandeld worden.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio