"Roken toelaten of failliet gaan"

Print
"Roken toelaten  of failliet gaan"

Roken toelaten of failliet gaan

Neerpelt - “Na iets meer dan vier maanden rookverbod moest ik ingrijpen, of mijn zaak was failliet”, vertelt Anita Paesen.
De zaakvoerster van Taverne Anita in het Neerpeltse centrum beperkte haar menukaart tot lichte maaltijden om zo het roken weer toe te laten. Met een opvallend bord voor haar zaak probeert ze klanten terug te winnen. “Ik moest, want ik verkocht de helft minder koffies.”

Vrijdag krijgt Paesen inspecteurs van het Federale Voedselagentschap over de vloer. “Ze komen controleren of ik de wet respecteer, op mijn verzoek zelfs. Ik heb iets meer dan twee weken geleden mijn menukaart drastisch omgegooid en serveer nu alleen nog lichte maaltijden. Dus dan mag er volgens mij weer gerookt worden. Andere zaken beweren ook alleen maar lichte maaltijden te serveren, soms onterecht. Op die manier wil ik het niet doen, want dat is niet fair tegenover mijn klanten.”

Vlak na het ingaan van het rookverbod trok Paesen samen met enkele andere Neerpeltse taverneuitbaters aan de alarmbel. “Nog altijd ben ik niet tegen een rookverbod, maar het moet wel voor álle horecazaken gelden”, vertelt ze. “Nu zijn er twee kampen. De afgelopen maanden heb ik - zoals ik voorspelde - heel wat klanten zien verdwijnen. Ik verkocht de helft minder koffies. Mijn totale omzet daalde met 30 procent. M’n zaak ligt hier tussen de winkels. Tot voor het rookverbod sprongen mensen hier snel even binnen voor een koffie met een sigaretje. Of mannen verpoosden hier terwijl hun vrouw ging winkelen. Dat liep ik door het rookverbod grotendeels mis. In de namiddag waren er soms meer personeelsleden dan klanten. Tot mijn boekhouder zei dat ik drastisch moest ingrijpen.”

Een tweetal weken geleden plaatste de uitbaatster het bord met de niet mis te verstane boodschap (foto). “Meer reclame had ik niet gemaakt, maar op twee weken tijd steeg het aantal klanten weer aanzienlijk. En ook zie ik weer stijgende cijfers”, vertelt Paesen. “Hoewel het rookverbod niet meer zoveel aandacht krijgt, worstelen heel wat zaken er nog altijd mee. Ook omdat in Nederland, toch vlakbij, nog geen regeling is. Sommige uitbaters zoeken de achterpoortjes op, anderen herschikken hun menukaart. Als iedere horecazaak gelijk voor de wet was, konden de rokers alleen nog thuis terecht voor hun koffie mét sigaretje.”

“Zomaar omschakelen naar lichte maaltijden alleen is niet voldoende”, waarschuwt John Spaan van Horeca Limburg. “Ik wil toch nog eens aanstippen dat als meer dan een derde van de totale aankopen uit eetwaren bestaat, je zaak gelijkgeschakeld wordt met een restaurant. En dan geldt het rookverbod natuurlijk wél.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio