Tienjarigen zeggen ‘neen’ tegen roken

Print
Tienjarigen zeggen ‘neen’ tegen roken

Tienjarigen zeggen ‘neen’ tegen roken

Leopoldsburg - De leerlingen uit het vierde leerjaar van de Heppense basisschool kregen gisteren anderhalf uur les van een vreemde juf. Hoofdverpleegkundige Annemieke Schoonis van het UZ Gasthuisberg gaf een les rookpreventie aan de tienjarigen. Vandaag is het immers Werelddag Zonder Tabak.
BR>
Juf Mirjam en juf Eef hadden de voorbije uurtjes WO hun leerlingen uit het vierde leerjaar materiaal en gegevens aangereikt met de bedoeling hen een reeks spandoeken te laten ontwerpen waarop duidelijk hun houding tegenover het roken moest blijken.

Voor specifieke achtergrondinformatie en een meer wetenschappelijke benadering hadden ze een beroep gedaan op Annemieke Schoonis, hoofdverpleegkundige in het AZ Gasthuisberg afdeling longtransplantaties. Dat zij zich specifiek richtte tot klassen met tienjarigen had zo zijn redenen.

“Vooral bij de jongeren wordt het roken van tabak een steeds groter probleem. Ongeveer 30% van de jongeren tussen 17 en 18 jaar rookt dagelijks. Het zal in de nabije toekomst een belangrijke uitdaging worden om de toename in het rookgedrag van jongeren proberen om te buigen. De leeftijd van de eerste sigaret is verlaagd naar 10 jaar. Ervaringen tijdens de groepstherapieën leren duidelijk hoe moeilijk het is om rookgedrag af te leren. Vandaar het belang om bij tienjarigen op een gepaste manier te voorkomen dat naar die eerste sigaret gegrepen wordt.”

Transplanteren

Ook het passief roken en de link met de drugs wordt even gelegd, maar ik probeer steeds te vermijden om met het opgeheven vingertje de boodschap over te brengen. Ik kies liever voor een positieve benadering en ik merk steeds dat jongeren probleemloos een reeks voordelen van het niet-roken kunnen opsommen”, aldus tabacoloog Annemieke Schoonis.

Zij rondde haar preventieles af met het verhaal van een longtransplantatie. Geen gruwelijke operatiebeelden, wel het verhaal van een roker die zijn zwarte longen ruilde voor een paar gezonde longen van een verongelukte Weense donor. De spandoeken van de Heppense leerlingen hangen vanaf vandaag in het Leuvense Gasthuisberg.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio