Alkense senioren op kot

Print
Alken - Het OCMW van Alken gaat onderzoeken of huisdelen voor bejaarden een haalbare kaart is. Deze alternatieve woonformule wordt gezien als een stap tussen thuis wonen en een bejaardenhuis. De seniorenraad gaat alvast bekijken wat de mogelijkheden zijn en hoeveel zo’n ‘kot voor senioren’ gaat kosten. En de OCMW-raadsleden zullen een vergelijkbaar project in Kruibeke gaan bezoeken.
BR>
Voor Limburg zou deze vorm van wonen een primeur zijn. OCMW-raadslid voor KRISTALhelder Greta Hermans speelt een voortrekkersrol in dit dossier. Op de OCMW-raad dinsdagavond gaf ze de andere leden de nodige informatie over deze woonformule die komt overgewaaid uit Engeland. Kruibeke is de eerste Vlaamse gemeente waar ze starten met een vergelijkbaar project.

“De bedoeling is dat er in Alken een huis wordt gezocht waar een groep van maximaal 10 senioren kan samenwonen. Elke bewoner heeft een eigen privé-ruimte waar hij of zji mensen kan ontvangen of zich kan terugtrekken. De andere ruimtes worden gedeeld. Eigenlijk is het vergelijkbaar met het kotleven, alleen met een infrastructuur die is aangepast,” legt ze uit.

De bewoners bepalen zelf welke afspraken er gelden voor maaltijden en dergelijke. “In het huis is één centrale figuur die alles coördineert.” Volgens het raadslid zijn er in Alken voldoende senioren te vinden die deze vorm van samenwonen zien zitten. “Want in het huis is altijd wel iemand om een babbeltje mee te slaan.”

Magda Hanssen, voorzitter van het OCMW is voorzichtiger. “Uiteraard zou het een mooie zaak zijn mocht in Alken zo’n woonproject komen. Maar het staat nog in zijn kinderschoenen. Er is nog veel onderzoekswerk nodig.” De overheid steunt deze vorm van samenwonen niet. Het geld moet daarom komen van de gemeente en de bewoners zelf.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio