‘Inbraken stabiliseren’

Print
Beringen - Uit de criminaliteitsstatistieken die gisteren werden getoond bij het voorstellen van het jaarverslag 2006 blijkt dat de zone Beringen/Ham/ Tessenderlo een veilige politiezone is. Binnen het gerechtelijk arrondissement Hasselt situeert de zone zich in de middenmoot.
BR>
Een opvallende tendens in het vorige werkjaar is onder meer de stabilisering van het aantal inbraken in woningen. “De laatste vier jaar situeert zich dat rond de 200 feiten,” zegt zonechef Berti Hamaekers. Begin dit jaar is er wel een duidelijke stijging van het aantal vaststellingen.

Precies het omgekeerde gebeurde met de inbraken in auto’s. “Vorig jaar schoot dat cijfer de hoogte in. De hoofdverklaring was het stelen van gps-toestellen. Maar dit fenomeen is plots gestopt,” aldus de commissaris. Het aantal ongevallen met gewonden is gestegen van 199 (2005) tot 236 (2006). “Dat is vooral te wijten aan de lichte letselongevallen,” verklaart hij.

Op operationeel vlak is de daling van het aantal processen-verbaal bij snelheidscontroles (van 6,8 tot 5,9%) nog een belangrijk feit. “Want dat is voor ons het bewijs dat chauffeurs meer op hun hoede zijn. En dat komt de verkeersveiligheid ten goede. Het effect van de flitspaal lijkt wel een beetje te tanen. Daar werden weer meer overtredingen vastgesteld.”

Tenslotte wijst de zonechef er nog op dat er vorig jaar 170 bestuurders uit het verkeer werden geplukt die geen geldige verzekeringsbewijs bij zich hadden. “Dit probleem lijkt elk jaar toe te nemen. Daarom blijven we ook daar op controleren,” waarschuwt Hamaekers nog.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio