“Ik zou nu een beter minister zijn”

Print
“Ik zou nu een beter minister zijn”

“Ik zou nu een beter minister zijn”

“Uiteraard ga ik voor een zo goed mogelijk resultaat. Daarbij kijk ik niet alleen naar de percentages maar ook naar het aantal zetels dat we halen. Ik reken op 20 en hoop op 22 zetels. In dat geval zijn we ook groter dan de PS,” zegt sp.avoorzitter Johan Vande Lanotte. En waarom de sp.a zo nodig groter moet zijn dan de PS? Uiteraard kent ook u het antwoord: dan kan hij misschien wel eerste minister worden.
BR>
Waar draait het om in deze campagne? Geloofwaardigheid?

Johan Vande Lanotte: “Mijn aanvoelen is dat het vooral gaat over de vraag wie eerste minister moet worden. In feite is dat normaal. Er komt sleet op de coalitie en men ziet nu dat het misschien kan veranderen. Zo krijgt men automatisch de vraag wie eerste minister kan worden.”

Het debat op VTM gezien tussen Verhofstadt en Leterme?

“Nee, ik kon niet. Maar ik heb er wel van gehoord. Die persoonlijke aanvallen, dat is niet goed. Je mag van mening verschillen, maar dit lijkt op haat. Dit wordt mee in de hand gewerkt door het feit dat de CD&V een karikatuur maakt van paars. Daarbij zeggen ze ook dingen die feitelijk onjuist zijn.”

Bijvoorbeeld?

“Twee voorbeelden op het vlak van justitie. Ze zeggen dat het vertrouwen in justitie nog nooit zo laag was. Dat is niet juist. De Vlaamse VRIND-indicatoren tonen aan dat het vertrouwen van de mensen de laatste jaren is toegenomen van 18 tot 35 procent. Nog te weinig, zeker, maar wel toegenomen.” “Een ander voorbeeld. Ze maken veel bombarie rond de ontsnapping van 28 gevangenen in Dendermonde. Een schande, absoluut. Maar onder drie jaar Stefaan De Clerck (CD&V) waren er 530 ontsnapte gevangenen en onder vier jaar Laurette Onkelinx 270.”

Toch waren er best wat incidenten bij Justitie én bij Financiën.

“Absoluut, ik ben het daarmee eens. Maar dit is géén bewijs dat het daar slecht zou gaan. Er is ook veel goed werk geleverd, dat men evenwel vergeet wanneer er weer een incident is. Ik vrees een beetje dat niet CD&V maar wel Vlaams Belang en Lijst Dedecker beter zullen worden van die aanvallen: CD&V heeft kritiek, VB of LDD doen er nog een schep bovenop, en zij krijgen het applaus.”

CD&V zegt dat paars voortdoet vanaf het ogenblik dat het kan.

“Ik zeg dat alle Vlaamse partijen een staatshervorming willen, de ene al wat meer dan de andere, en dat er dus drie partijen nodig zullen zijn om die staatshervorming te realiseren.”

Patrick Janssens en Frank Vandenbroucke zijn geen lijsttrekkers. Christine Van Broeckhoven doet het niet zo goed. Nog geen spijt van uw beslissingen?

“Nee. In 2009 zijn het opnieuw verkiezingen, voor het Vlaams Parlement, en dan zijn Patrick Janssens en Frank Vandenbroucke onze spitsen. Hadden ze nu de lijsten getrokken, konden we ze niet in 2009 uitspelen. Men kan de mensen niet blijven bedriegen.”
“Christine Van Broeckhoven heeft het vorige week op tv niet goed gedaan, dat is juist. Ze betaalt leergeld, we moeten daar doorheen. Remember Patrick Janssens. Zijn eerste optreden in ‘De zevende dag’ was een ramp, na zes maanden vroegen we ons af of we hem niet moesten vervangen als voorzitter. Nu is hij superman.”

Was u een betere minister dan voorzitter?

“De eerste zes maanden was dat zo. Ook ik heb moeten leren. Maar nu ben ik graag voorzitter. Als voorzitter kan je inhoud en richting geven aan de partij. Maar een voorzitter moet ook stemmen halen. Of ik dat kan, zullen we op 10 juni moeten zien.”

En na 10 juni? Voorzitter blijven of opnieuw minister?

“Daar ben ik nog niet uit. Misschien wel minister. Met mijn ervaring als partijvoorzitter zou ik nu wel een betere minister zijn, ik zou beter weten wat ik wil realiseren.”

Mocht u minister worden, wat dan? Begroting? Financiën? Justitie?

“Niet Justitie. Ik ben jurist, ik ben grondwetspecialist. De minister van Justitie is beter géén jurist, dan gaat hij te technisch werken. Zijn kabinetschef moet een jurist zijn.”
“Financiën is een grote uitdaging, ik zou die wel willen aangaan. Maar mijn technische vaardigheden om Financiën te leiden zijn kleiner dan die om Begroting te leiden.”

Wat is voor u een goed resultaat?

“Een uitslag ergens tussen onze uitslagen van 2003 (23,9%)) en 2004 (19,9%). Ik reken op 20 zetels en hoop op 22 zetels. Waarschijnlijk zijn we dan groter dan de PS.”

Waarom is dat nodig?

“Dan kan de sp.a de eerste minister leveren.”

Dat bent u dan. Welke zouden uw drie prioriteiten zijn?

Een: werk. We moeten zoveel mogelijk mensen aan het werk krijgen. Dat is ook nodig om zaken te doen op het vlak van de sociale zekerheid en het leefmilieu."
"Twee: doorlichting van de manier waarop ziekenhuizen nu gefinancierd worden, om dan te komen tot een nieuwe doorzichtige financiering waarbij iedereen - op de eerste plaats de patiënten - steeds goed weten waar ze aan toe zijn.
"Drie: het geld dat in het innovatiefonds zit meteen in een fonds steken dat studeert op alternatieve energie. Daar is veel te doen.”

En als u geen eerste minister wordt en de sp.a zelfs niet in de federale regering zit? Gaat u dan ook uit de Vlaamse regering stappen?

“We zijn altijd van het principe geweest dat we gelijktijdig in de twee regeringen zitten of niet. Maar in dit geval zullen we niet uit de Vlaamse regering kunnen stappen, omdat die anders geen meerderheid kan vormen en niet meer kan functioneren.”