Arbeiders Tessenderlo Chemie verwerpen cao-voorstel

Print
Tessenderlo - De 800 arbeiders van de drie West-Limburgse vestigingen van het chemieconcern Tessenderlo Chemie hebben het voorstel van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst dat directie en vakbonden op 10 mei bereikten, met 73 procent van de stemmen verworpen. Dat gebeurde tegen de verwachtingen van de vakbonden in. Die konden zich wel vinden in het voorstel.
De arbeiders konden donderdag en vandaag/vrijdag over het voorstel stemmen. Het cao-voorstel voorzag in een loonsverhoging van 0,25 euro gespreid over twee jaar en in de uitkering van een aantal eenmalige premies aan het personeel. Dat zou dit jaar een eindejaarspremie van 500 euro krijgen en het jaar nadien een bonus die al naar gelang het bedrijfsresultaat schommelde van 300 tot 500 euro.

In het cao-voorstel wordt voor de duurtijd van de cao, met name voor een periode van 27 maanden, ook werkzekerheid gegarandeerd. Daarnaast werden een aantal technische aanpassingen inzake overwerk in de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst opgenomen.

Voor de vakbonden is de afkeuring van het voorstel door de arbeiders "eerder onverwacht", zo laat vakbondssecretaris François Jordens (ACV) weten. "We zullen nu in eerste instantie gaan peilen naar de reden van verwerping", zo luidt het.

Er zal hoogstwaarschijnlijk ook een verzoeningsprocedure opgestart worden, zo zegt Jordens nog. Die verwacht ook niet dat er voor midden juni een nieuwe onderhandelingsronde plaatsvindt bij Tessenderlo Chemie omdat er momenteel in tal van ondernemingen over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst onderhandeld wordt.

In de drie West-Limburgse vestigingen van Tessenderlo Chemie werken in totaal zowat 1.200 mensen.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio