Wodka tegen de straling

Print
Wodka tegen de straling

Wodka tegen de straling

S.T.A.L.K.E.R. Shadow Of Chernobyl laat gamer ronddolen in buurt van ontplofte kernreactor

Bijna vijf jaar lang hebben Oekraïense gamedesigners van GSC Game World ons verlekkerd met screenshots en filmpjes van radioactieve toendra’s, verlaten woonwijken, roestige Lada’s en een ontplofte kernreactor.

BR>
Vandaag ligt met de survivalshooter ‘S.T.A.L.K.E.R. Shadow Of Chernobyl’ eindelijk het resultaat van zoveel noeste arbeid in de winkels.

S.T.A.L.K.E.R. Shadow Of Chernobyl laat gamer ronddolen in buurt van ontplofte kernreactor Meer dan twintig jaar nadat de kerncentrale van Tsjernobyl in een radioactieve paddestoelwolk veranderde, is er op die plek niet veel veranderd.

Enkele Oekraïense gameontwikkelaars vonden die spookstad het ideale speldecor voor hun nieuwe game. Ze trokken meermaals naar het gebied en brachten The Zone met eigen foto’s, satelliet- en videobeelden, vakkundig in kaart. Met succes, want meer dan 30 vierkante kilometer werd op die manier minutieus nagebouwd.Blinde honden

U speelt met een anonieme stalker, een eenzaat die door The Zone doolt op zoek naar artefacten die hem op de zwarte markt een pak roebels opleveren. Alleen bent u niet de enige. Stalkers hebben zich gegroepeerd en het komt wel eens tot een gewapend treffen wanneer twee vijandige clans elkaar kruisen. Het bijzondere aan deze game is dat het een shooter is met een kwetsbaar hoofdpersonage.

Geen Rambo die eindeloos kogels kan afvuren, maar iemand die zelf zijn kogels moet zoeken (op lijken bijvoorbeeld) en vaak beter op de vlucht slaat in plaats van de strijd aan te gaan. Bovendien begeeft hij zich op gevaarlijk terrein. Sommige plekken - de zogenaamde anomalies - zijn extreem radioactief waardoor de hersenen van uw personage spontaan beginnen te koken en hij troebel gaat zien. Gelukkig volstaat een fles wodka om van die helse hoofdpijn af te geraken.

Humor hebben ze wel, die Oekraïeners. De wereld wordt bovendien bevolkt door mutanten, dieren die door de radioactiviteit in monsters zijn veranderd zoals blinde honden, vleesetende varkens en mormels die een kruising zijn tussen een weerwolf en een everzwijn. Ze vallen onverwacht aan vanuit het lage struikgewas. Al die elementen maken van dit spel eerder een survivalgame dan een echte shooter.

Variabele weerseffecten

Naarmate het verhaal vordert en u stilaan klimt op de ladder van beroemde stalkers, worden de missies gevarieerder en komt u steeds dichter op de plek waar de kernreactor in 1986 ontplofte. Grafisch is deze game een pareltje, met prachtige zon- en variabele weerseffecten (het begint soms onverwacht te stormen) die bakken sfeer toevoegen.

Shooterfans gaan minder plezier beleven omdat ongebreideld knallen niet tot de mogelijkheden behoort. Daarvoor is de munitie te schaars en is het verduiveld moeilijk om een vijand snel overhoop te schieten. Grootste minpunt zijn de extreem lange laadtijden wanneer u een missie opnieuw moet beginnen nadat u het loodje hebt gelegd.

Ook het feit dat de conversaties als lange teksten worden afgebeeld kon beter, maar over het algemeen is dit een prima game die uw aandacht verdient. Al was het maar voor de akelig realistische spelwereld en de gedachte dat u uren in Tsjernobyl kunt rondlopen zonder dat achteraf de lampen in uw omgeving spontaan aanfloepen.

geschikt vanaf 16 jaarbevat geweld

Platform: PC
Producent: GSC Game World
Score: 8