Beschuldigde geeft agressieprobleem toe

Print

Beschuldigde geeft agressieprobleem toe

Leopoldsburg - Tijdens het verhoor door assisenvoorzitter Dirk Thys heeft beschuldigde Patrick Vangrunderbeek (45) uit Leopoldsburg maandag verklaard dat hij niet altijd de baas is over zijn emoties en door omstandigheden wel eens kan ontploffen.
"Ik beschouw dat zelf als een probleem, waarmee ik al van in mijn jeugd kamp. Maar ik heb er nooit iets aan gedaan", zo luidde het.

Vangrunderbeek wordt beschuldigd van doodslag op Jeannine Melis. Op 6 september 2005 wurgde hij Melis in hun woning in Leopoldsburg met het snoer van een computer. Melis had de relatie een dag voor de feiten beëindigd. Vangrunderbeek verklaarde maandag dat dit een "complete verrassing" voor hem was en dat zijn wereld in mekaar zakte.

De beschuldigde overnachtte daarop bij een kennis in een chalet en ging de dag nadien opnieuw langs bij Melis.

"Het gesprek begon heel rustig, maar er ontstond op bepaald moment ruzie over haar lesbische vriendin en over de woning in aanbouw. Melis stampte me tegen de geslachtsdelen. We vielen beiden op de grond en toen zijn mijn stoppen doorgeslaan", aldus Vangrunderbeek.

De beschuldigde vermoedde wel dat Melis dood was, maar was niet zeker en sloeg in paniek op de vlucht. Vangrunderbeek herinnerde zich ook niets meer van de manier waarop het computersnoer rond de hals van Melis belandde en verklaarde dat hij nog geprobeerd heeft om Melis te reanimeren. Hij ging zich onmiddellijk na de feiten bij de politie aangeven.

Volgens de beschuldigde lagen voornamelijk het geschonden vertrouwen en stress in het kader van de renovatie van hun woning aan de basis van de relatieproblemen met Melis. Vangrunderbeek vermoedde dat Melis een lesbische verhouding had met haar beste vriendin en dit zorgde voor hem voor een vertrouwensbreuk.

Vangrunderbeek leerde het slachtoffer Melis tweeënhalf jaar voor de feiten in een dancing kennen. De beschuldigde trok al na enkele weken bij Melis in. Vangrunderbeek omschreef zichzelf als "streng" ten aanzien van de drie kinderen van Melis. "Ik voelde mij geen vaderfiguur voor hen. Die klik tussen mij en de kinderen was er niet. Ze kwamen dan ook uit een andere cultuur", zo verklaarde Vangrunderbeek.

Melis verbleef tot 1991 met haar Griekse echtgenoot in Griekenland en keerde na de scheiding met haar drie jongste kinderen terug. Melis had in totaal vier kinderen. De oudste bleef bij zijn vader in Griekenland.

Uit het verhoor van de beschuldigde kon voorts afgeleid worden dat Vangrunderbeek éénmaal gehuwd was en twee lange relaties had, waaruit één dochtertje geboren werd. Al deze relaties liepen uiteindelijk spaak omwille van jaloersheid van ofwel Vangrunderbeek zelf of van zijn partners. De beschuldigde vond wel dat hij over een "gezonde dosis jaloersheid" beschikte. Over zijn jeugdjaren zei Vangrunderbeek weinig goeds. Hij verklaarde dat hij een slechte jeugd had en dat zijn ouders daar in grote mate verantwoordelijk voor waren. Zo betrapte Vangrunderbeek zijn vader ooit met zijn zus in bed. "Sedertdien was ik het zwarte schaap van de familie", zo luidde het. Vangrunderbeek behaalde nooit een diploma en verliet de ouderlijke woning toen hij achttien jaar was.

Morgen/dinsdag wordt met het getuigenverhoor aangevat. Dan komen onder meer de onderzoeksrechter, de moeder van het slachtoffer en een aantal kennissen van beschuldigde en slachtoffer aan bod.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio