Zo creëert en onderhoudt u een tropische tuin

Print
Zo creëert en onderhoudt u een tropische tuin

Zo creëert en onderhoudt u een tropische tuin

Het aanplanten en uitproberen van exotische planten lijkt de trend voor 2002 te worden. Veel tuincentra spelen hierop in en bieden diverse palmen en andere exoten aan.
BR>
Maar vaak blijkt dat na een echte Belgische winter je nieuwe aanwinst het niet heeft gered. Het werken met "winterharde" exoten is nog altijd een avontuur op zich. Een klein microklimaatje in je tuin kan al bepalend zijn voor het wel of niet overleven van je exoot.

Tuinen gelegen in steden bieden wat dat betreft ook meer mogelijkheden dan tuinen gelegen op het platteland. Een mislukking zal vrijwel zeker het gevolg zijn als de specifieke eisen van de plant niet worden gerespecteerd.

Welke soorten komen in aanmerking?

In ons land is reeds goede ervaring opgedaan met o.a.: Trachycarpus, Bananen, Gember, Chamaerops, Colocasia, Phormium, Eucalyptus en Fatsia. Maar de echte liefhebbers weten dat dit lijstje verre van compleet is en dat nog meerdere soorten in aanmerking kunnen komen.

Enkele voorbeelden:

Trachycarpus fortunei

Bij palmen, dus ook bij de Trachycarpus fortunei, is vorst meestal niet de doodsoorzaak. De oorzaak is vaak overvloedige regen in combinatie met lage temperaturen welke tot rotting en uiteindelijk afsterven zal leiden. Toch zijn bij deze soort goede resultaten bereikt om te kunnen zeggen dat ze met eventuele bescherming hier toegepast kunnen worden.
Belangrijk is om te starten met een niet te jonge plant die al wat stam heeft. De grond moet goed doorlaatbaar gemaakt worden zodat er geen ophoping van water bij de wortels kan plaats vinden. Bij beschutting tegen de Noorden- en Oostenwind kan deze plant temperaturen van - 14 tot - 18° C verdragen.
Wanneer in de winter extra bescherming wordt gegeven dan is deze palm in staat onze winters buiten te overleven en kan zich ontwikkelen tot een volwassen boom. Het duurt zeker 2 jaar voordat de palm is aangeslagen, maar eenmaal gewend kan deze soort wel 12 bladeren per jaar gaan maken bij een lengtegroei van ongeveer 15 cm. per jaar.

Musa basjoo (Japanse vezelbanaan)

Met bananen is het belangrijk om met een niet te kleine plant, zo'n 1 m. hoog, te beginnen. Raadzaam is om zo vroeg mogelijk na de nachtvorsten de jonge banaan te planten. De grond moet voedzaam en doorlatend zijn. De plant kan in 1 groeiseizoen een flinke groeispurt maken en uitgroeien tot zo'n 2 tot 2,5 meter. Musa sikkimensis is, indien aangeboden, ook een soort die geschikt is. Groeit veel forser en hoger dan de Musa basjoo en is ook steviger en wat kleurrijker.

Wanneer ga je kunstmatig beschermen?

Als beginner is het aan te raden de planten beter iets te snel en goed (als ‘t maar luchtig is) af te dekken dan te weinig of te laat. Ervaren tuiniers zullen in de regel wat langer wachten met afdekken. Na enkele groeiseizoenen zullen ook de beginners aan de reactie van de planten, onder verschillende weersomstandigheden, kunnen zien wanneer het nu de beste tijd is om je kostbare plant te beschermen. Er is geen vast tijdstip of temperatuur voor aan te geven. Immers elk klein microklimaatje in je tuin kan al bepalend zijn om wel of niet tot beschermen over te gaan.

Wanneer ga je de bescherming verwijderen?

Houd altijd de specifieke eisen van de plant en de weersvooruitzichten in de gaten. In maart kunnen eventuele bouwsels rond de tere planten afgebroken worden. Maar wat plastic- of noppenfolie achter de hand houden voor een plotselinge nachtvorst is aan te raden. Tere planten zoals de banaan kunnen niet veel hebben, deze dien je gelijk weer te beschermen bij temperaturen rond het vriespunt. Bij de Trachycarpus is dat minder van belang.